Взривовете, които повредиха тръбопроводите за природен газ "Северен поток", са резултат от саботаж, заключиха следователи в Швеция, цитирани от британския вестник "Индипендънт".

Останки от експлозиви са открити върху обекти, извадени от мястото на експлозията, е съобщил шведски прокурор. Тези открития потвърждават, че е имало саботаж, заявяват шведските разследващи.

Шведските и датските власти разследват създаването на четири пробива в тръбопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2", които свързват Русия и Германия през Балтийско море и бяха повредени в разгара на войната в Украйна. Подводни експлозии повредиха тръбопроводите през септември и доведоха до огромни течове на метан.

Русия е заподозряна, че стои зад експлозиите. На свой ред Кремъл се опита да обвини Запада - включително британския флот без никакви доказателства.

Шведската служба за сигурност по-рано каза, че подводните "детонации" са причинили големи щети на тръбопроводите в международните води край Швеция и Дания, което засили подозренията за "груб саботаж".

В петък шведската прокуратура каза: "Анализът, който вече е извършен, показва следи от експлозиви върху няколко от обектите, които бяха извадени от района (на експлозиите)."

Германия постави под съмнение техническата цялост на "Северен поток 2"

Германия постави под съмнение техническата цялост на "Северен поток 2"

И втората тръба може да е повредена от експлозиите

"Северен поток" 1 има капацитет да пренася до 170 милиона кубически метра газ на ден (или 55 милиарда кубически метра на година). Русия беше обвинена в манипулиране на доставките, след като беше ударена със санкции от ЕС след войната в Украйна. Газовият поток спадна до 20% от общия капацитет през лятото, преди тръбопроводът да бъде напълно спрян.

"Северен поток 2" трябваше да удвои този капацитет до 110 милиарда кубически метра годишно, но проектът, който предизвика остри критики от Полша, балтийските държави и Украйна, така и не получи разрешение.

В Германия са убедени, че "Северен поток - 2" няма да бъде пуснат и след Путин

В Германия са убедени, че "Северен поток - 2" няма да бъде пуснат и след Путин

Загубата на доверие е толкова фундаментална, че Германия не може да разчита на енергия от Русия