Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че не желае да доставя ракети "Таурус" на Украйна, тъй като техният обсег им позволява да поразяват цели в Москва.

Шолц заяви, че някои други оръжия, като например ракетната система за многократно изстрелване MARS II (вариант на американската HIMARS), нямат същата разрушителна сила като ракетите Taurus, но "с тях може да се направи повече".

Въпреки това Шолц отбеляза: "Taurus има обсег от 500 км и ако се използва неправилно, може да достигне определени цели някъде в Москва."

Германия: Можем да увеличим производството на ракети "Таурус"

Германия: Можем да увеличим производството на ракети "Таурус"

Олаф Шолц е против прехвърлянето на ракетите

Шолц даде да се разбере, че другите държави, които доставят оръжия на Украйна, предоставят определени условия за използването им. А за Германия подобен подход би означавал участие на германски военни в изстрелването на ракети, каза Шолц.

"В нашия случай това означава, че ще трябва да участваме, за да постигнем това. И мисля, че това е изключено", каза канцлерът.

По-рано Шолц заяви, че снабдяването на Киев с ракети "Таурус" рискува да доведе до ескалация на войната, тъй като те са способни да достигнат руска територия.

Ракетите "въздух-земя" Taurus KEPD 350 се произвеждат от шведско-германската компания Taurus Systems и имат обсег на действие до 500 км.