Германия отлага изпращането на ракети с голям обсег на действие Taurus в Украйна поради опасения от пряка конфронтация с Русия, съобщава американският вестник Wall Street Journal.

Безпокойството е, че Германия ще трябва да изпрати специалисти в Украйна, които да помогнат на място при експлоатацията и поддръжката на тези доста сложни ракетни системи.

Това, според Берлин, може да тласне Русия към пряка конфронтация с Германия.

Taurus е германска версия на ракетите Storm Shadow и Scalp, които Великобритания и Франция вече изпратиха в Украйна.

Тези ракети биха помогнали за попълване на намаляващия запас от ракети с голям обсег на Украйна, която ги използва за целенасочени удари по железопътни линии, складове за боеприпаси и командни центрове дълбоко в контролирана от Русия територия, пише WSJ.

Германските власти казаха, че трипартийното коалиционно правителство на Германия е одобрило по принцип доставката на Taurus, но канцлерът Олаф Шолц е спрял този ход.

Германия даде нишан на Киев за ракети Taurus, независимо от ситуацията с F-16

Германия даде нишан на Киев за ракети Taurus, независимо от ситуацията с F-16

Подкрепа срещу руската агресия

В кулоарите на Общото събрание на ООН и на срещата във формат Рамщайн със сигурност е обсъждана доставката на германски крилати ракети "Таурус" на Украйна според бившия командир на Обединеното командване на НАТО в Нидерландия Ерхард Бюлер.

"Винаги съм казвал, че за решението за доставка на определено оръжие е важно дали е технически възможно и от военно-тактическа гледна точка - смислено. Отговорът и на двата въпроса по отношение на крилатите ракети "Таурус" е - да", коментира Бюлер пред БНР.

Британски медии: Украйна удари севастополската корабостроителница с ракети Storm Shadow

Британски медии: Украйна удари севастополската корабостроителница с ракети Storm Shadow

Те са били изстреляни от самолети