Няколко британски медии съобщиха, че при атаката на кораборемонтния завод в Севастопол са използвани британските крилати ракети Storm Shadow, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Телевизионният канал Sky News съобщава за използването на това конкретно оръжие, позовавайки се на украински и западни източници. За това пишат вестниците Independent и Daily Telegraph (последният обаче, наред с други, се позовава на популярния руски провоенен телеграм канал "Рибар").

Британското министерство на отбраната все още не е коментирало използването на Storm Shadow за удара по Севастопол.

Командирът на Военновъздушните сили на украинските въоръжени сили Николай Олешчук също намекна, че в Севастопол е използвана именно Storm Shadow.

Той заяви, че ударът е нанесен с помощта на самолети. "Докато нашествениците са "щурмувани" и все още се възстановяват от нощната "пукотевица" в Севастопол, бих искал да благодаря на пилотите от ВВС на украинските въоръжени сили за отличната им бойна работа!", пише Олешчук в "Телеграм" .

В момента украинската армия разполага само с два вида крилати ракети, които могат да бъдат изстрелвани от самолети: британската Storm Shadow и френската SCALP (това е почти същата ракета, но е на въоръжение във френската армия).

Според производителя крилатата ракета Storm Shadow има обсег на действие над 250 км.

Storm Shadow в момента има най-големия обсег от всички ракети, които Украйна има и следователно може да удари цели, които руските сили преди са смятали за защитени.

Великобритания стана първата страна, която достави крилати ракети на Киев, по-късно към нея се присъедини и Франция.

Украинските въоръжени сили успяха да адаптират бомбардировача Су-24 за изстрелване на такива ракети, но подробностите за тази адаптация не са известни.

Бен Уолъс: Ракетите Storm Shadow оказаха значително влияние на фронта в Украйна

Бен Уолъс: Ракетите Storm Shadow оказаха значително влияние на фронта в Украйна

Именно с тях е поразен Чонгарския мост