Британският министър на отбраната Бен Уолъс говори в парламента и по-специално за доставката на Украйна на крилати ракети Storm Shadow. Това е най-далекобойното оръжие, доставяно на Украйна от западните съюзници, то е в състояние да поразява цели на цялата призната територия на страната, включително целия Крим.

"Ракетата Storm Shadow има значително влияние на бойното поле. Имаше ефект върху руската армия", каза министърът, цитиран от Ройтерс.

Според изявленията на окупационните власти, които наблюдателите смятат за правдоподобни в случая, именно такива ракети са нанесли сериозни щети миналата седмица на Чонгарския мост между Крим и Херсонска област, през който преминава значителна част от доставките на руската групировка в Южна Украйна. Окупационните власти обявиха затварянето на моста за поне 15 дни.

Още на 12 май Луганск беше обект на ракетна атака. Руското министерство на отбраната тогава заявеи, че бойни самолети на украинските военновъздушни сили са нанесли удар с ракети Storm Shadow, предоставени наскоро от Обединеното кралство.

На 27 май руските сили съобщиха, че са прехванали две крилати ракети с голям обсег Storm Shadow, доставени на Украйна от Великобритания. Това заяви руското министерство на отбраната, цитирано тогава от "Ройтерс".

Русия не уточни къде са извършени прихващанията, но съобщи за тях по време на ежедневния брифинг на Министерството на отбраната, където предоставя актуална информация за "специалната военна операция" в Украйна.

Русия: Украйна готви удари по Крим с HIMARS и Storm Shadow

Русия: Украйна готви удари по Крим с HIMARS и Storm Shadow

Москва ще счита подобна атака за участие на САЩ и Великобритания