Украйна възнамерява да използва артилерийски ракетни системи HIMARS и ракети Storm Shadow, за да нанесе удари по Крим. Това заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС.

Москва ще счита тези удари за пълномащабно участие на Съединените щати и Великобритания в конфликта, тъй като Киев получи въпросното въоръжение от тези две страни.

Шойгу подчерта, че решението на Киев да нанесе удари по райони извън "специалната военна операция" ще доведе до незабавен ответен удар от Русия срещу центровете за вземане на решения в Украйна.

Срещу Крим неколкократно бяха извършвани атаки от началото на войната.

Москва: САЩ дадоха картбланш на Украйна да нанася удари срещу Русия

Москва: САЩ дадоха картбланш на Украйна да нанася удари срещу Русия

Руското МВнР привика дипломати от американското посолство

Миналата седмица дрон се взриви в село Докучаево,Красногвардейски район на полуострова.

Последната масова атака с дронове в Крим беше извършена през нощта на 4 юни, като тогава бяха свалени пет дрона, а други четири бяха заглушени.

В края на май руският заместник външен министър Сергей Рябков заяви, че коментарите на Съединените щати, че Украйна може да използва получените от Запада оръжия в Крим, тъй като полуостровът е част от нейната територия, насърчават атаките срещу Русия.

Тогава руското МВнР предупреди Вашингтон, че всякакви враждебни действия и всяка форма на агресия срещу Москва ще бъдат посрещнати с "най-решителен отпор".

Междувременно Русия докладва и за няколко свалени ракети с голям обсег Storm Shadow.

Дронове летят и към Крим

Дронове летят и към Крим

Били са свалени общо девет дрона