Руската служба за вътрешно разузнаване съобщи в четвъртък, че е задържала двама украински диверсанти, планиращи да взривят електропроводите на две атомни електроцентрали в опит да спрат реакторите и да засрамят Русия в навечерието на празника за Деня на победата този месец, предават "Ню Йорк Таймс".

Федералната служба за сигурност (ФСБ), основният наследник на КГБ от съветската епоха, заяви, че диверсантите, работещи за украинското външно разузнаване, са поставили експлозиви на общо 11 стълба на атомните електроцентрали в Ленинград и Калинин.

"Планът на украинските специални служби беше да предизвикат спирането на ядрените реактори, да нарушат работата на атомните електроцентрали и да нанесат сериозни икономически и репутационни щети на Руската федерация", се казва в изявление на ФСБ.

ФСБ продължава ударно да задържа диверсанти

ФСБ продължава ударно да задържа диверсанти

Саботажът е трябвало да се осъществи в участък от Южноуралската железопътна линия

Атентатите трябвало да бъдат извършени в навечерието на 9 май, годишнината от победата над нацистка Германия, каза ФСБ. Не се казва кога мъжете са били арестувани.

Ленинградската станция е най-голямата атомна електроцентрала в Русия. Намира се във Финския залив близо до Санкт Петербург. Атомната електроцентрала Калинин се намира на 350 км северно от Москва.

ФСБ каза, че диверсантите са били вербувани през 2022 г. от украинското външно разузнаване и са преминали специално обучение в лагери в Киев и Николаевска област. Те са влезли в Русия през Полша и Беларус, съобщи ФСБ.

Задържани са и двама руски съучастници, съобщиха от ФСБ.

Експлозивите - включително 36,6 кг пластични експлозиви Ц-4, 61 детонатора и 38 таймера - са дошли през Полша, Литва и Беларус, каза ФСБ.

"Обвиняемите са признали, че са сътрудничили на външното разузнаване на Украйна с цел подготовка и извършване на саботаж на територията на Русия", каза ФСБ.

Атаката с дрон срещу Кремъл вероятно била организирана от Украйна

Атаката с дрон срещу Кремъл вероятно била организирана от Украйна

Атаката не била операция под фалшив флаг от страна на Русия