Атаката с дрон срещу Кремъл този месец вероятно е била организирана от някой от специалните военни или разузнавателни части на Украйна, показват данни на американски шпионски агенции, пише "Ню Йорк Таймс".

Нападението стана на 3 май - няколко дни преди очаквания парад на победата на 9 май и предзвика остри реакции на всички нива в Москва.

Вестникът каза, че атаката изглежда е била част от поредица от тайни операции, които накарали служители в Съединените щати - най-големият доставчик на военно оборудване в Украйна - да се чувстват неудобно.

Оценката на САЩ се основава на прихванати руски и украински комуникации, пише вестникът.

Допускането се основава на прехвнатаи украинси разговори в които официални лица казаха, че смятат, че тяхната страна е отговорна за атаката, а също така прихванаха руски комуникации, които показват, че това не е някаква операция под фалшив флаг от страна на Русия, добави той.

Американски служители казаха, че не вярват, че украинският президент Володимир Зеленски одобрява всички тайни операции, пише вестникът. Не е ясно до каква степен той е наясно с подобни операции предварително, казаха официалните лица.

Русия обвини Украйна, че се е опитала да убие руския президент Владимир Путин в атаката. Зеленски незабавно отрече всякаква украинска намеса.

Кремъл каза, че Съединените щати стоят зад атаката с дрон, мнение, което Вашингтон отхвърли като нелепо.

Русия не се съмнява, че САЩ наредили атаката срещу Кремъл

Русия не се съмнява, че САЩ наредили атаката срещу Кремъл

САЩ отричат обвиненията