Русия обвини Съединените щати, че стоят зад атаката с дронове срещу Кремъл, имаща за цел да убие президента Владимир Путин, съобщава "Ройтерс".

Ден, след като обвини Украйна за "терористичната атака", администрацията на Кремъл измести фокуса върху САЩ, но без да предостави доказателства в подкрепа на твърдението си.

Украйна отрече да е замесена в инцидента в ранните часове вчера, когато видеозаписи показаха два летящи обекта, приближаващи се до Сенатския дворец зад стените на Кремъл, единият от които се взриви.

"Опитите за отричане както в Киев, така и във Вашингтон, разбира се, са абсолютно смехотворни. Много добре знаем, че решенията за подобни действия, за такива терористични атаки се вземат не в Киев, а във Вашингтон", подчерта говорителят на руския президент - Дмитрий Песков.

По негови думи Съединените щати "несъмнено" стоят зад предполагаемата атака. Той добави - отново без да посочва доказателства - че Вашингтон често набелязва както целите, които Украйна да атакува, така и начина за това.

"Това също често се диктува отвъд океана. Знаем го добре и сме наясно с това. Във Вашингтон трябва да разберат, че то ни е известно", отбеляза Песков.

Медведев иска да мъсти за Кремъл с елиминирането на Зеленски

Медведев иска да мъсти за Кремъл с елиминирането на Зеленски

И неговата администрация

Русия все по-често заявява, че счита Съединените щати за пряк участник във войната в Украйна, който възнамерява да нанесе "стратегическо поражение" на Москва.

От своя страна, САЩ отричат ​​тези обвинения и твърдят, че въоръжават Украйна, за да се защити срещу нахлуването на руските сили и да си върне територия, която Москва е завзела незаконно по време на войната.

Твърдението на Песков, че САЩ стоят зад заговор за убийството на Путин, обаче отива по-далеч от предишните обвинения на Кремъл срещу Вашингтон.

Путин не е бил в Кремъл по това време и анализаторите по сигурността отхвърлиха идеята, че инцидентът представлява сериозен опит за убийство.

Русия обаче заяви, че си запазва правото да отмъсти, а крайните поддръжници на Путин, като бившия президент Дмитрий Медведев, отбелязаха, че сега трябва "физически да се елиминира" украинският президент Володимир Зеленски.

Дроновете към Кремъл - операция под фалшив флаг или демонстрация на сила

Дроновете към Кремъл - операция под фалшив флаг или демонстрация на сила

Предполагаемото нападение срещу Кремъл остави много отворени въпроси

Песков отказа да уточни дали Русия вижда Зеленски като легитимна цел.

Той посочи, че Русия има набор от възможности и отговорът - когато дойде - ще бъде внимателно обмислен и балансиран. Песков заяви, че тече спешно разследване, но не може да каже кога ще станат ясни заключенията.

По негови думи днес Путин е в Кремъл и служителите работят нормално.

Инцидентът се случи по-малко от седмица преди честванията за Деня на победата на Русия на 9 май, по повод поражението на нацистка Германия във Втората световна война - важен официален празник и възможност за Путин да обедини руснаците зад "специалната военна операция" на Русия в Украйна.

Песков заяви, че противовъздушната отбрана ще бъде затегната, като това е заради военния парад на Червения площад - централната част на празника, в близост до мястото на предполагаемата атака.

По негови думи парадът ще продължи както обикновено и ще включва реч от президента.

Впоследствие координаторът на стратегическите комуникации към Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби заяви, че Съединените щати "нямат нищо общо" с атаката с дронове срещу Кремъл. Ние дори не знаем какво точно се е случило, но уверявам, че Съединените щати не са имали никаква роля в това, подчерта той.

Кърби отвърли обвиненията на Песков като "очевидно нелепи".

ISW: Атаката с дронове по Кремъл е инсценировка

ISW: Атаката с дронове по Кремъл е инсценировка

Опит на Путин да създаде условия за по-широка обществена мобилизация