Великобритания е доставила на Украйна крилати ракети с голям обсег на действие Storm Shadow, съобщи западен официален представител, цитиран от Ройтерс.

Си Ен Ен първа съобщи решението, цитирайки множество високопоставени западни служители. В информацията се казва, че Великобритания е получила уверения от украинското правителство, че тези ракети ще бъдат използвани само на украинска суверенна територия, а не срещу руски обекти на руска територия.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс и външният министър Джеймс Клевърли посетиха САЩ за разговори за подкрепа на Украйна през последните седмици. Министерството на отбраната в Лондон отказа коментар.

Великобритания и други западни страни увеличиха военната си помощ за Украйна тази година, като Великобритания заяви през януари, че ще изпрати 14 от основните си бойни танкове "Чалънджър 2" в Украйна, обещание, последвано от други нации, включително Съединените щати и Германия.

Миналата седмица водена от Великобритания група от европейски държави поиска от компаниите да изразят интерес да доставят на Украйна ракети с обсег до 300 км, но Великобритания заяви във вторник, че не е взето окончателно решение за доставката на оръжия.

Storm Shadow, произведена от европейския производител на ракети MBDA, е ракета с голям обсег на действие с въздушно изстрелване, предназначена за атаки срещу цели с висока стойност, като укрепени бункери и ключова инфраструктура, според уебсайта на компанията. Те имат обхват от повече от 250 километра, според производителя.

Politico: САЩ няма да изпращат далекобойни ракети на Украйна

Politico: САЩ няма да изпращат далекобойни ракети на Украйна

Вашингтон няма да бърза да последва Лондон

Storm Shadow е доказана в битки прецизна крилата ракета, предназначена да поразява големи сгради и структури като пристанищна инфраструктура, контролни центрове, бункери, ракетни площадки, летища и мостове, които в противен случай може да изискват разполагането на множество самолети в множество мисии.

При изстрелването Storm Shadow се спуска на ниска височина, за да се придържа към терена и да избегне радарно откриване. Като доближи целта, се включва вградения инфрачервен сензор, за да съпостави изображението на целта със съхраненото референтно изображение, пише кореспондентът на Би Би Си по отбраната Крис Партридж.

В момента тази крилата ракета е на въоръжение в Кралските военновъздушни сили на Великобритания, както и във френските и италианските военновъздушни сили, като преди това е доказала своята ефективност в операции в Ирак и Либия.

С обхват от повече от 250 км, това е малко по-малко от обхвата на тактическите ракетни системи земя-земя на армията на САЩ или ATACMS, които Украйна отдавна поиска.

The Hill: Демократите настояват Байдън да даде F-16 и ATACMS на Украйна

The Hill: Демократите настояват Байдън да даде F-16 и ATACMS на Украйна

Целта е победа над Русия

Доставката на ракети с голям обсег от Обединеното кралство на режима в Киев ще изисква адекватен отговор от руската армия, каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков пред репортери в четвъртък. Той подчерта, че Кремъл заема "много негативно" отношение към доставките на Киев на ракети с голям обсег от Лондон.

"Това ще изисква адекватен отговор от нашите военни, които, естествено, от военна гледна точка, ще вземат адекватни решения на този фон", каза прессекретарят на руския държавен глава.

Русия спешно търси прецизни ракети за фронта

Русия спешно търси прецизни ракети за фронта

Москва пришпорва отбранителните предприятия да увеличат темповете и обема на производството