Русия нанася тежки удари на Украйна по цялата фронтова линия, но доставката на оръжие е от решаващо значение за гарантирането на успеха на "специалната ѝ военна операция". Това заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от "Ройтерс".

На среща с висши военнослужещи той посочи, че руските сили участват в бойни операции "по цялата линия на съприкосновение" и се сражават не само с Украйна, но и с "безпрецедентна военна помощ от Запада".

Шойгу обаче изтъкна, че Русия успешно атакува украински складове, в които се съхранява доставеното от Запада въоръжение.

Той заяви, че Москва е предприела стъпки за увеличаване на производството на оръжия за войната и подчерта, че успехът на руските сили на бойното поле до голяма степен зависи от навременното попълване на оръжейните запаси и тези на друго военно оборудване.

Лондон: Русия използва и затворници за производството на оръжия за войната

Лондон: Русия използва и затворници за производството на оръжия за войната

Затворническият труд е особено търсен от производителите на сравнително нискотехнологични оръжия

"Ръководството на страната постави задачата на отбранителните предприятия да увеличат темповете и обема на производството в кратък срок", посочи министърът.

Шойгу увери, че армията разполага с всички необходими боеприпаси за бойното поле през тази година, но призова голям оръжеен производител спешно да удвои производството си на високо прецизни ракети.

През последните дни Русия уби и рани десетки хора при най-мащабните си удари срещу Украйна от седмици.

Вчера основателят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, чиито бойци ръководят атаката на Бахмут, отново обвини Министерството на отбраната за това, че не доставя достатъчно боеприпаси на силите му.

Пригожин посочи, че има нужда от 300 тона артилерийски боеприпаси на ден, но получава едва 1/3 от тях.

"Калашников" се хвали с невиждано от 20 години производство на оръжия

"Калашников" се хвали с невиждано от 20 години производство на оръжия

През 2022 г. е отчетен ръст от 40% спрямо година по-рано