Руските въоръжени сили са убили над 140 украински военнослужещи в Донецко направление и повече от 50 войници в Херсонско направление през изминалото денонощие. За тези успехи докладва в ежедневната си сводка официалният представител на Министерството на отбраната на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

В районите на населените места Зализнянское, Красное и Тоненькое на Донецката народна република руските сили унищожиха и две бронирани машини и две гаубици Д-30.

Руските войски са унищожили още три бойни бронирани машини, 14 автомобила и склад с боеприпаси на 124-та бригада на украинските въоръжени сили в Херсонско направление на териториалната отбрана на украинските въоръжени сили, каза още Конашенков.

Предвиждането на руската тактиката – неблагодарно упражнение

Предвиждането на руската тактиката – неблагодарно упражнение

Опит да се открие рационалността на руските атаки по Украйна

Според украинските медии обаче обстрелът по Херсон тази сутрин е по Николаевската магистрала, в резултат на което, по предварителни данни, са загинали трима цивилни граждани, а други петима са били ранени. Информацията е на председателя на държавната администрация на Херсонска област Олександър Прокудин. За последните 24 часа обстрелът на руските военни по областта е бил 71 пъти с минохвъргачки, РСЗО, артилерия, танкове и безпилотни летателни апарати", се казва в доклада. Самият областен център и околностите му са били обстрелвани 13 пъти.

След като в началото на ноември миналата година руското командване взе "трудно решение" и войските се изтеглиха от десния бряг на река Днепър, Херсон и околностите му са подложени на редовен обстрел от руската артилерия. Военни експерти посочват, че руският обстрел на жилищните райони на Херсон е спонтанен, безразборен и не решава никакви военни задачи.