Група от европейски държави начело с Великобритания поиска заявяване на интерес за доставка на ракети с обсег до 300 км на Украйна, съобщава "Ройтерс".

Това би било още една стъпка във военната подкрепа за Киев срещу инвазията на Русия.

Апелът за отговор от компании, които биха могли да осигурят такъв тип ракети, беше включен в известие, публикувано миналата седмица от Международния фонд за Украйна - група от страни, сред които Великобритания, Норвегия, Нидерландия, Дания и Швеция - създаден за доставки на оръжия за Киев.

Британското министерство на отбраната, което администрира фонда, поиска от компаниите да се свържат с тях, в случай могат да осигурят ракети с наземно, морско или въздушно базиране с полезен товар между 20 и 490 кг.

Сред останалите препоръчителни изисквания са "ниска вероятност за прехващане", "способност за планиране на мисии" и "методи за преодоляване на противовъздушната отбрана за увеличаване на вероятността за успешен удар".

САЩ са обяснили защо не дават далекобойни ракети на Украйна

САЩ са обяснили защо не дават далекобойни ракети на Украйна

Основанието е "недостатъчни запаси"

В съобщението се посочва, че с отговорилите утвърдително компании ще бъде осъществен контакт от 5 юни.

Британски служител заяви, че не е взето окончателно решение за изпращане на ракети с тези възможности в Украйна.

Тази година Великобритания и други западни страни обещаха повече военна помощ за Украйна.

През януари Лондон съобщи, че ще изпрати 14 от основните си бойни танкове "Чалънджър 2" на Киев. Други държави, като Съединените щати и Германия, впоследствие също поеха ангажимент да доставят танкове.

Юрий Сак, съветник на министъра на отбраната на Украйна, заяви, че Киев не разполага с конкретна информация за ръководените от Обединеното кралство усилия за доставка на далекобойни ракети. От месеци обаче Украйна настоятелно призовава западните правителства да ѝ предоставят оръжия с голям обсег.

"Бихме приветствали, ако Великобритания поеме лидерска роля с ракетите с голям обсег, по същия начин, по който го направиха с обойните танкове "Чалънджър 2", посочи той.

Удари по Крим? Медведев отговаря: „Цяла Украйна ще изгори“

Удари по Крим? Медведев отговаря: „Цяла Украйна ще изгори“

Нашият отговор може да бъде всякакъв, но ще бъде бърз, твърд и убедителен