18-те бойни танка "Леопард 2", обещани от Берлин на Киев за войната му срещу Русия, вече са пристигнали в Украйна. Това разкри източник по сигурността, цитиран от "Ройтерс" и "Шпигел".

През януари Германия се съгласи да изпрати танковете, смятани за едни от най-добрите в арсенала на Запада, като загърби опасенията относно предоставянето на тежко въоръжение, което според Киев е от решаващо значение за поражението на руските сили, но Москва смята за опасна провокация.

Освен 18-те танка, 40 германски бойни машини на пехотата "Мардер" и две бронирани евакуационни машини също са пристигнали в Украйна.

Като от "Жигули" на "Мерцедес": Украински войници вече се обучават на германски танкове

Като от "Жигули" на "Мерцедес": Украински войници вече се обучават на германски танкове

Военните вярват, че модерните бронирани машини ще доведат до пробив във войната

От седмици германската армия обучава украинските танкови екипажи, както и военнослужещите, определени да управляват машините "Мардер" на полигони в Мюнстер и Берген в Северна Германия.

Освен германските превозни средства, три танка "Леопард", дарени от Португалия, също са доставени на Украйна.

Освен танковете "Леопард", които Украйна ще получи от редица европейски страни, Съединените щати също обещаха да доставят танкове "Ейбрамс", а Великобритания се съгласи да изпрати на Киев своите танкове "Чалънджър 2" като част от военната помощ за страната.

Първите германски танкове Леопард ще пристигнат в Украйна много скоро

Първите германски танкове Леопард ще пристигнат в Украйна много скоро

Шолц предупреди съюзниците да очакват дълга война

Украинският министър на отбраната Олексий Резников с публикация във Facebook приветства и пристигането на британски танк Challenger-2. Не става ясно дали това е само първият доставен и евентуално кога се очакват останалите от обещаните 14 от Лондон.

Самият Резников заявява, че е тествал танка.

"Преди една година никой не би си помислил, че подкрепата на партньорите ще бъде толкова силна", написа украинският министър на отбраната.