Германия ще достави своята партида танкове "Леопард 2" на Украйна до края на март. Това заяви министърът на отбраната на страната Борис Писториус, цитиран от "Франс прес".

По време на посещение на войските в Саксония-Анхалт, той уточни, че бронираните машини ще бъдат доставени до края на първото тримесечие.

По негови думи решението танковете да бъдат изпратени на Киев преди предполагаемата офанзива на Русия, планирана за пролетта, е било "навременно".

По-рано тази седмица Писториус заяви, че танковете, които Берлин ще изпрати в Украйна, може да бъдат "оперативни след около три месеца".

Защо Германия протака изпращането на танкове Leopard на Украйна?

Защо Германия протака изпращането на танкове Leopard на Украйна?

Нерешителността на Олаф Шолц раздели страната

Вчера германското правителство официално обяви, че ще изпрати 14 танка "Леопард 2" на Украйна и потвърди разрешението на други съюзнически държави да изнасят тези бронирани машини.

От своя страна Кремъл предупред за възможна ескалация на войната заради "изключително опасното" решение на Берлин.

От месеци Украйна призовава Запада да ѝ изпрати основни бойни танкове, които биха дали на силите ѝ огнева мощ, защита и мобилност, за да пробият руските отбранителни линии и да преминат през окупираните от нашествениците територии.

Двадесет армии по целия свят разполагат с "Леопард", които са германско производство. Полша и Финландия вече обещаха такива доставки за Киев, след като получат съгласие от Берлин, като се очаква няколко други страни също бързо да се присъединят към този ход.

Русия порица "изключително опасното" решение на Германия за танковете

Русия порица "изключително опасното" решение на Германия за танковете

Украйна приветства първата стъпка към танкова коалиция