Украйна извърши ракетна атака срещу Севастопол в Крим рано сутринта в сряда, като руските системи за противовъздушна отбрана са се включили в отблъскването на атаката.

Това съобщи в сряда назначеният от Русия губернатор на Севастопол Михаил Развожаев в приложението за съобщения Telegram.

По думите му, ракетната атака е причинила пожар в "нецивилно съоръжение".

Тази нощ в окупирания Севастопол се чуват силни експлозии, местните жители съобщават, че в града действа ПВО, съобщава УНИАН.

Мрежата съобщава за най-малко 7 експлозии.

Руските власти затвориха движението на автомобили по Кримския мост. "Умоляват се намиращите се на моста и в зоната за проверка да запазят спокойствие и да следват инструкциите на служителите по транспортната сигурност", се казва в съобщението.

Русия спряла пак десант към Крим с три катера

Русия спряла пак десант към Крим с три катера

Осем дрона са преди да стигнат анексирания полуостров

Министерство на отбраната на Русия обяви, че ударът по Севастопол е нанесен от крилати ракети и морски дронове. Официално се съобщава, че са повредени два кораба.

Ударът е бил нанесен по корабостроителницата "Орджоникидзе". В атаката са били включени десет ракети и три дрона.

Министерството на отбраната съобщи, че руската противовъздушна отбрана е свалила седем от десетте ракети, а патрулен кораб е унищожил и трите военноморски дрона. Останалите три ракети, казват от министерството, са повредили два кораба в ремонт.

Най-малко 24 души са пострадали, като четирима от тях са се средна тежест на нараняванията.

На мястото на удара и в момента продължава пожара, а аварийните служби съобщават за пожар със средна тежест - 4 степен според скалата, използвана от РФ. 

Държавната ТАСС не съобщава за нанесените щети.

Украйна намекна

Говорителят на Главно разузнавателно управление към Министерство на отбраната на Украйна Андрей Юсов потвърди косвено, че украинците най-малко са наясно с удара, макар и да не се поема отговорност. По думите му са повредени подводница и кораб, повредено е и оборудване на ремонтната част.

Командващият на военновъздушните сили на Украйна Николай Олещук по-рано благодари на пилоти, евентуално извършили ударът над Севастопол.

"Междувременно нашествениците са "щурмувани" и все още се възстановяват от нощния бой в Севастопол, благодаря на пилотите от ВВС на Въоръжените сили на Украйна за отличната им бойна работа! Следва продължение...", казва той.