Френският президент Еманюел Макрон ще пътува до Берлин в петък, за да се срещне с германския канцлер Олаф Шолц в опит да намали напрежението около Украйна, което излезе наяве през последните седмици, казаха пред POLITICO високопоставени германски и френски служители.

Полският премиер Доналд Туск ще се присъедини към френския и германския лидери по-късно през деня, според германски официален представител, отбелязвайки първата среща на "Ваймарския триъгълник", формат на диалог между трите страни, откакто Туск отново стана министър-председател на Полша през декември.

Лидерите възнамеряват срещата да бъде демонстрация на единство след напрегнат период, в който френско-германските търкания за Украйна се превърнаха в открита вражда.

Днес пред депутатите в Бундестага, Шолц заяви, че Германия и Франция поддържат много тесни връзки, което ще бъде подчертано от планираната среща с френския президент Еманюел Макрон в петък. Шолц посочи, че силата на тяхното сътрудничество произлиза от работата им дори в случаи, когато двата страни не са съгласни по отделни въпроси.

Относно предложението за прехвърляне на ракети с голям обсег "Таурус" на Украйна, Шолц ясно заяви, че това не е възможно от германска страна. Той подчерта, че за него това е "изключено", тъй като това изисква участието на германски войници, което е неприемливо, независимо дали те присъстват физически на украинска територия или не.

Дълго тлеещото напрежение започна да кипи в края на февруари, когато Макрон отказа да изключи изпращането на западни войски да се бият в Украйна, обещавайки да направи "всичко необходимо, за да гарантира, че Русия няма да спечели тази война". По-предпазливият Шолц изключи използването на сухопътни войски от европейски страни.

Дни по-късно Макрон изглежда отговори директно на Шолц. "Европа очевидно е изправена пред момент, когато ще бъде необходимо да не бъде страхлива", каза той пред публика в Прага. Германският министър на отбраната Борис Писториус отговори, че коментарите на Макрон са "нещо, което всъщност не помага за решаването на проблемите, които имаме, когато става въпрос за в помощ на Украйна".

Германски официални лица се оплакват неофициално, че макар Макрон да е говорил остро за Украйна, той не е предоставил толкова военна подкрепа на Киев, колкото Германия.

Дългата игра на Шолц за Украйна

Дългата игра на Шолц за Украйна

Има ли промяна в германската позиция и защо Берлин тръгна срещу Лондон и Париж

Германският институт Кил, който отчита националния принос към военните усилия на Украйна, класира Франция като явно изоставащ с 640 милиона евро военна помощ в сравнение с Германия, която е предоставила или обещала 17,7 милиарда евро.

Французите оспорват тези цифри и контрират, че дават оръжия, които наистина имат значение. "Франция избра оперативната ефективност във военната си помощ за Украйна: обещайте това, което можете да изпълните, изпълнете това, което можете да обещаете", каза наскоро министърът на въоръжените сили Себастиен Лекорню в публикация в социалната медийна платформа X.

Тази седмица Макрон отложи отдавна планираното посещение в Украйна на фона на напрежение със съюзниците заради неговата все по-ястребова реторика. В неделя Елисейският дворец обяви, че посещението ще се състои през "следващите няколко седмици".

Решението за отлагане е взето, за да се даде време за преговори със съюзниците, които да доведат до "осезаеми резултати" за Украйна, каза пред POLITICO френски дипломат, на когото е предоставена анонимност, за да коментира чувствителния въпрос.

Макрон трябва да пристигне в канцлерството в Берлин около обяд в петък за двустранния си разговор с Шолц. Срещата Макрон-Шолц трябва да бъде последвана от тристранна дискусия с Туск.

Лидерите се опитаха да представят Ваймарския формат като средство за укрепване на европейската сигурност, въпреки че далеч не е ясно дали добавянето на Туск към дискусията ще помогне за изглаждане на дългогодишните търкания между Шолц и Маркон.

Служители в правителството на Туск изразиха симпатии към по-твърдата реторика на Макрон, като полският външен министър Радослав Сикорски каза наскоро, че присъствието на войски на НАТО в Украйна не е "немислимо".

Високопоставен германски служител каза, че не се очакват конкретни решения или съобщения от преговорите в петък, чиято цел е да се изпрати нов сигнал за единство.

Путин: Русия е готова за ядрена война, но "не всичко бърза към нея"

Путин: Русия е готова за ядрена война, но "не всичко бърза към нея"

Оръжията съществуват, за да се използват