Русия остава в състояние на бойна готовност и е напълно готова за ядрена война, но в момента "не всичко бърза към нея".

Това коментира президентът Владимир Путин в интервю за държавна медия, от което бяха публикувани акценти в сряда, предаде "Ройтерс".

Русия би била готова да използва ядрени оръжия, ако нейният суверенитет бъде застрашен, изтъкна Путин. От военно-техническа гледна точка сме готови, каза той пред телевизия "Россия-1" и информационна агенция РИА в отговор на въпрос дали страната наистина е готова за ядрена война.

По думите му Съединените щати разбират, че ако разположат американски войски на руска територия или в Украйна, то Русия ще третира този ход като намеса.

В САЩ има достатъчно специалисти в областта на руско-американските отношения и в областта на стратегическото сдържане, открои Путин.

"Затова не мисля, че тук всичко бърза към ядрена конфронтация, но ние сме готови за това", коментира още руския президент.

Зам.-шефът на НАТО: Путин блъфира с ядрените оръжия (засега)

Зам.-шефът на НАТО: Путин блъфира с ядрените оръжия (засега)

Според него това е психологическото сплашване, а не реални намерения

Той повтори, че използването на ядрени оръжия е посочено в ядрената доктрина на Кремъл, политиката му определя обстоятелствата, при които Русия може да използва своите оръжия.

"Оръжията съществуват, за да се използват", каза Путин и допълни, че Русия си има собствени принципи. Ако Съединените щати извършат ядрени опити, Русия може да направи същото, добави той в широкообхватното интервю.

Въпреки това Путин каза, че Русия никога не е била изправена пред необходимост да използва ядрени оръжия в Украйна, където конфликтът бушува от февруари 2022 г.

"Защо трябва да използваме оръжия за масово унищожение? Никога не е имало такава необходимост."

Русия на Путин може да оцелее само чрез война

Русия на Путин може да оцелее само чрез война

Не искахме да видим културата на войната, която се наложи в Русия, с милитаризацията на обществото и култа към бруталността, който е все по-екзалтиран

По отношение на предстоящите избори в Съединените щати Путин заяви, че Русия не се намесва в никакви избори и ще работи с всеки лидер, избран от американския народ.

Интервюто на Владимир Путин идва само няколко дни преди президентските избори в Русия на 15-17 март, които почти със сигурност ще му осигурят още шест години на власт.