Полският външен министър Радослав Сикорски каза, че не е "немислимо" западни войски да бъдат разположени в Украйна за защита срещу руската инвазия, пише "Нюзуик".

Сикорски, който говори в парламента на Полша в петък, реагира на неотдавнашен коментар на френския президент Еманюел Макрон, който предположи в края на миналия месец, че западните сили могат да бъдат изпратени да се бият в Украйна, за да попречат на Русия да спечели войната.

"Ето защо приветствам неотдавнашната френска инициатива", добави Сикорски. "Защото, според мен, зад това стоят добри намерения, а именно да накараме руския президент да се запита каква ще бъде следващата ни стъпка, вместо да му позволим да бъде сигурен, че няма да направим нищо креативно и да планира собствените си сценарии. "

Словашкият премиер Роберт Фицо също предположи миналия месец, че "няколко държави-членки на НАТО и ЕС обмислят да изпратят свои войски в Украйна на двустранна основа". Тогава словашкият лидер не успя да предостави повече подробности за подобни дискусии.

По-рано тази седмица чешкият президент Петр Павел каза след среща с Макрон, че е "за" намирането на нови начини за подкрепа на армията на Киев, включително продължаване на разговорите за възможността за разполагане на войски в Украйна.

"Нека не се ограничаваме там, където не трябва", добави той, според чешкия новинарски сайт Novinky.

Макрон призова съюзниците на Украйна да не бъдат страхливци

Макрон призова съюзниците на Украйна да не бъдат страхливци

Войната се завърна на нашата земя, обяви френският президент

Макрон преувеличи предишните си изявления след срещата с Павел, като призова западните страни да не бъдат "страхливци" в подкрепата си на Украйна, но добави, че блокът не иска "без ескалация" с Русия чрез своите действия.

Кремъл заяви, че преговорите за изпращане на западни войски в Украйна биха били преминаване на "червена линия" за Русия. Сергей Наришкин, ръководител на Службата за външно разузнаване на Русия, каза по време на телевизионни изявления във вторник, че подобни дискусии "показват високата степен на политическа безотговорност на европейските лидери днес" и специално призова Макрон.

"Тези твърдения са изключително опасни", добави Наришкин. "Тъжно е да се види това, тъжно е да се наблюдава и тъжно да се разбере, че способността на настоящите елити в Европа и Северния Атлантик да преговарят е на много ниско ниво. Те все по-рядко демонстрират здрав разум."

Президентът Джо Байдън повтори непоклатимата подкрепа на Белия дом за Украйна по време на обръщението си за състоянието на Съюза в четвъртък и призова републиканските законодатели да подпишат изпращането на допълнителна помощ на Киев.

Байдън отбеляза обаче, че Украйна не "моли американски войници", за да помогне да се защити, добавяйки: "Всъщност няма американски войници във война в Украйна. И аз съм решен да остане така."

Миналата седмица полският министър на отбраната Владислав Косиняк-Камиш заяви, че полски войници няма да бъдат изпращани в Украйна.

"Полската армия няма да бъде в Украйна", заяви Косиняк-Камиш по телевизия TVN24 в четвъртък.

"Ние ще помагаме, ще подкрепяме. Ще предоставим допълнителни дарения на оръжия. Това е наистина много. Толкова, колкото можем", добави Косиняк-Камиш.

Полша няма да праща войници в Украйна

Полша няма да праща войници в Украйна

Варшава обаче ще оказва подкрепа на Киев