Посещението на президента на Франция Еманюел Макрон в Украйна трябва да се състои през следващите седмици, каза френското президентство в неделя. Това е третият път, когато планираното пътуване се отлага, съобщава "Ройтерс".

Първоначално Макрон каза, че планира да отиде през февруари, за да подпише двустранно споразумение за сигурност с украинския си колега Володимир Зеленски. Това беше отложено, тъй като Зеленски в крайна сметка дойде в Париж, за да сключи споразумението.

Дипломати казаха, че втора дата е била планирана в началото на март, преди да бъде отложена за по-късно тази седмица.

"Двамата държавни глави се споразумяха да останат в тесен контакт, особено по отношение на посещението на президента в Украйна, което трябва да се случи през следващите седмици", каза френското президентство, след като двамата лидери разговаряха по телефона по-рано в неделя.

Макрон отлага посещението си в Украйна

Макрон отлага посещението си в Украйна

Елисейският дворец обяснява това забавяне със съображения за сигурност

Отлагането идва само дни след като руска ракета пропусна президента на Украйна и министър-председателя на Гърция на стотици метри, когато се блъсна в пристанищната инфраструктура в черноморския град Одеса. Макрон също трябваше да посети Одеса.

През последните седмици Макрон възприе по-твърда позиция спрямо Русия, обвинявайки я, че е по-агресивна към Франция и Европа, и обещавайки, че Москва трябва да бъде победена.

Той призова европейските съюзници да направят по-спешни действия, за да помогнат на Украйна и се сблъска с реакцията на много западни съюзници, след като каза, че идеята за изпращане на западни войски в Украйна не трябва да се изключва.

Франция изгражда съюз от държави, склонни да изпратят войски в Украйна

Франция изгражда съюз от държави, склонни да изпратят войски в Украйна

Срещата идва в момент, когато Украйна страда от недостиг на артилерийски боеприпаси, което затруднява спирането на яростта на руските атаки

Два дипломатически източника казаха, че френското президентство обмисля дали да разшири пътуването, за да включи други западни държавни глави, които да се присъединят към Макрон, вместо просто двустранно пътуване като опит да се покаже единство между съюзниците и солидарност с Украйна.