Германия изпълни целта на НАТО да изразходва 2% от своя брутен вътрешен продукт за отбрана за първи път от 1992 г. насам, съобщи агенция ДПА в сряда.

Германското правителство ще отдели 73,41 милиарда долара за разходи за отбрана през настоящата година, предаде ДПА. Това е рекордна цифра за Германия в абсолютно изражение и би била 2,01% от БВП.

Министерството на отбраната не отговори на искане за коментар. Германският канцлер Олаф Шолц беше заявил тази седмица, че Германия ще изпълни целта на НАТО, но правителството не е разкрило точни цифри досега.

Министрите на отбраната на НАТО трябва да се срещнат в Брюксел в четвъртък. В сряда се провежда отделна среща на Контактната група по отбраната на Украйна, домакин на която са Съединените щати.

Правителството на Шолц обърна внимание на нарастващите си разходи за отбрана в несигурен момент за Организацията на Северноатлантическия пакт.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп през уикенда възмути съюзниците, като каза, че ще откаже да защити членовете на НАТО, които не харчат достатъчно за отбрана.

В отговор на тези забележки в интервю за телевизия WELT във вторник вечерта, германският министър на отбраната Борис Писториус каза, че Тръмп рискува да навреди на трансатлантическите отношения и "в крайна сметка да отреже клона, на който седи Америка".

Писториус отхвърли предложенията на опозицията, че Германия трябва да увеличи своя специален фонд за военна отбрана на 300 милиарда евро от 100 милиарда, като каза, че вместо това правителството трябва да увеличи редовните си бюджетни разходи.Това би помогнало на правителството при обществените поръчки за по-дълги времеви хоризонти, каза той. "Всъщност можете да направите това само по сериозен, дългосрочен начин с увеличен индивидуален план", каза той.

Писториус също се противопостави на идеята, която привлече вниманието след забележките на Тръмп, за създаване на самостоятелна европейска ядрена отбрана.

"Мога само да предупредя да не започваме такава дискусия с такава небрежност само защото Доналд Тръмп, който дори не е кандидат за президент, прави подобни изявления", каза той.

Политико: Германците вече не възприемат Русия като основна заплаха

Политико: Германците вече не възприемат Русия като основна заплаха

Загрижеността относно масовата миграция и радикалния ислямски тероризъм сега са на първо място