Германия отбелязва днес 21-годишнината от своето обединение. Този ден се отбелязва като Ден на германското единство, съобщават чужди медии.

На 3 октомври 1990 година провинциите, които влизат в състава на ГДР - Бранденбург, Мекленбург-Долна Померания, Саксония-Анхалт, Саксония и Тюрингия, се присъединяват към ФРГ. Тогава на сградата на Райхстага в Берлин, където сега заседава Бундестагът, беше издигнат флагът на Федералната република.

Основните тържества по случай обединението на Германия ще се състоят в бившата столица на ФРГ - Бон, намиращ се провинция Северен Рейн-Вестфалия. В тях ще участват президентът Кристиан Вулф, канцлерът Ангела Меркел, политици и височайши гости. Празненствата ще се открият с празнична литургия в църквата „Кройцкирхе", а част от честванията ще бъде парадът „Радвай се, Германия".

Всъщност празненствата в Бон започнаха още през събота и неделя във връзка с 65-годишнината от основаването на провинция Северен Рейн-Вестфалия.

В своето обръщение към нацията по случай 21-гоишнина канцлерът Меркел заяви, че различията между Изтока и Запада са големи както и преди. Тя посочи, че много младежи от източните провинции мигрират на запад, в източната част има ниска раждаемост и показателите на безработицата са два пъти по-високи. Въпреки това обаче страната се намира на правилния път за преодоляване на различията.