Германия притиска САЩ да уточни, дали ще позволи на "Юрофайтър Тайфун" на "Еърбъс" да пренася ядрени бомби в рамките на общата западна защити, което би могло да помогне на Берлин да реши, ще поръчва ли повече самолети, съобщава "Ройтерс".

Въпреки че не е ядрена сила, в Германия има американски ядрени бойни глави в рамките на политиката на НАТО за споделяне на ядрени оръжия и поддържа редица военни самолети "Торнадо", които могат да ги носят. Новите самолети трябва да бъдат сертифицирани от Вашингтон за извършване на ядрени мисии, процес, който може да отнеме години.

Германското министерство на отбраната изпраща през април писмо до американското министерство на отбраната, за да попита дали стратификацията на европейските самолети е възможна, колко ще струва и колко време ще отнеме. Високопоставени представители на ВВС на САЩ и Пентагон работят, за да отговорят на германското запитване, коментират източници пред "Ройтерс".  

Франция и Германия разработват ново поколение самолет и танк

Франция и Германия разработват ново поколение самолет и танк

Самолетът ще замени изтребителите "Рафал" и "Юрофайтър"

Многомилярдното предложение за замяна на германските 89 "Торнадо", поставя "Юрофайтър Тайфун" срещу няколко предложения от САЩ в момент напрежение в трансатлантическите взаимоотношения.

Ръководителите на "Еърбъс", "Локхийд Мартин" и "Боинг" представят бойните си самолети тази седмица пред министерството на отбраната. Официалният търг се очаква по-късно тази година. Германското министерство на отбраната отказва да коментира.

F-35 на Локхайд ще разполага с ядрени възможности от началото на 2020 г., докато "Юрофайтър" все още няма да има сертификат. "Еърбъс" коментира, че техният самолет (съвместен проект с британските "БАЕ Системс" и италианските "Леонардо") може да бъде сертифициран до 2025 г. Източници, запознати с "Юрофайтър" обясняват, че е възможно самолетът да се преконфигурира, така че да пренася ядрени бомби.

Великобритания получи първите четири F-35B

Великобритания получи първите четири F-35B

Ескадрилата е наречена The Dam Busters в чест на мисия от Втората световна война от членовете на ескадрона

Според източници в правителството на САЩ, графикът е амбициозен, като се има предвид, че първо ще се сертифицират F-35 и някои други самолети. Вашингтон предлага това да стане до 7-10 години за "Юрофайтър", много над датата, предвидена за извеждане от експлоатация на "Торнадо", според немски военен източник.

Въпреки че настояват Европа да увеличи разходите си за отбрана, американските представители се притесняват, че ще бъдат изместени от европейските проекти за отбрана, след като 25-те държави-членки на ЕС подписаха споразумение през декември, за финансиране, развитие и разгръщане на въоръжени сили.

Американски представители не са сигурни, дали "Юрофайтър" може да оцелее в мисията на територията на врага и да пусне атомна бомба без стелт технология, след като в момент Русия и други потенциални бъдещи врагове са подсилили своите сензори и въздушна защита.

F-35 е единственият самолет, който има такива способности за избягване на радари, смятат те, но "Боинг" и "Юрофайтър" твърдят, че техните самолети могат да работят с оборудване за блокиране.

Турция получава изтребителите F-35

Турция получава изтребителите F-35

Анкара трупа оръжие