Германия ще преустанови мисията си за обучение на кюрдските бойци пешмерга в Северен Ирак заради конфликта между кюрдите и иракското правителство. Това съобщи германският военен министър, цитиран от "Ройтерс".

Германия е важен партньор за иракските кюрди. Тя им предостави 32 хил. автомата и картечници, както и други оръжия на обща стойност около 90 млн. евро от септември 2014 г. насам. Около 130 германски войници са разположени в Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан, където те обучават кюрдските бойци.

Иракските сили поеха контрол над всички петролни находища в Киркук

Иракските сили поеха контрол над всички петролни находища в Киркук

Силите поеха контрол над находищата "Бай Хасан" и "Авана"

Кюрдската пешмерга е в челните редици в кампанията срещу терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямкска държава") и значително засилиха влиянието си, за да поставят под свой контрол региона на Киркук, който е богат на петрол.

Ала в отговор на референдума за независимост, който проведоха иракските кюрди, който няма юридическа стойност и последици, иракските правителствени сили, подкрепяни от обучени от Иран паравоенни групировки, превзеха контролирания от кюрдите Киркук, променяйки баланса на властта в страната.

Германското правителство, което се съгласи днес за тримесечно удължаване на седем други чуждестранни споразумения на въоръжените си сили, преустановява обучението на кюрдските бойци, тъй като то се стремяло "винаги да гарантира единството на Ирак".

"Ние се разбрахме в петък миналата седмица с външното министерство да преустановим обучението, за да не бъде изпратен погрешен сигнал", изтъкна военният министър Урсула фон дер Лайен пред журналисти.