Германската полиция е арестувала шестима мъже, заподозрени за сформирането на крайнодясна екстремистка организация, която е нападала чужденци в източногерманския град Кемниц и e планирала нападения срещу политици и държавни служители, съобщиха от германската прокуратура, цитирани от "Ройтерс".

Около 100 полицаи, подкрепени от спецчасти, са задържали шестима заподозрени на възраст между 28 и 30 години, като са действали по заповеди, издадени от съда на 28 септември.

Мъжете са обвинени в сформирането на "Революция Кемниц", организация, наречена на града, където фаталното наръгване на германец, извършено от мигранти през август, предизвика най-тежкото крайнодясно насилие в Германия от десетилетия.

Германски съд осъди мъж за нацистки поздрав в Кемниц

Германски съд осъди мъж за нацистки поздрав в Кемниц

Демонстрантите протестираха срещу фаталното намушкване

"Въз основа на информацията, която имаме досега, заподозрените принадлежат към хулиганската, скинхед и неонацистката сцена в района на Кемниц и се смятат за водещи фигури в крайнодясната екстремистка сцена в провинция Саксония", изтъкват от прокуратурата.

Групировката е планирала да атакува висши държавни служители и политици. Мъжете са били арестувани в Саксония, където се намира Кемниц, и в южната част на Бавария.

"В хода на по-нататъшните разследвания се натъкнахме на осезаеми индикации, че организацията е преследвала терористични цели", допълват германските власти.

Протестите в Кемниц не стихват

Протестите в Кемниц не стихват

3500 протестираха в града

Крайнодясното насилие в Кемниц, където скинхедс преследваха мигранти и извършваха забранения характерен хитлеристки поздрав през август, разкри дълбоки разделения относно решението на канцлера Ангела Меркел през 2015 г. да покани около 1 млн. мигранти, повечето мюсюлмани.

Събитията в Кемниц също така обтегнаха отношенията в коалиционното правителство на Меркел.