Германският министър на правосъдието Катарина Барли заяви, че е разочарована от плана на британския премиер Тереза Мей за излизане от безизходицата за Брекзит и предложи Великобритания да проведе втори референдум, съобщава "Ройтерс".

Вчера Тереза Мей се опита да сложи край на парламентарната безизходица във връзка с излизането на Великобритания от Европейския съюз, като предложи да се търсят допълнителни отстъпки от Европейския съюз за плана за предотвратяване на митнически проверки на ирландската граница.

"Да, разочарована съм ... това не е пътят напред", коментира Барли и допълни, че Мей е пропуснала възможността да събере подкрепа за споразумението за Брекзит, договорено с ЕС.

Тереза Мей пред парламента: Няма "План Б" за Брекзит

Тереза Мей пред парламента: Няма "План Б" за Брекзит

Приемете договореното от мен с ЕС, зове депутатите премиерът

Барли, която има както германско, така и британско гражданство, коментира, че проектоспоразумението няма да бъде променено. Но тя добави, че може да има свобода на действие по отношение на времето, ако се проведе втори референдум. "Това може да успокои ситуацията", изтъкна тя.

От своя страна германският министър по европейските въпроси Михаел Рот също е изразил разочарованието си от речта на Мей в британския парламент, отбелязвайки в "Туитър": "Къде е план Б? Просто питам за един приятел..."

Полша с предложение за излизане от Брекзит безизходицата

Полша с предложение за излизане от Брекзит безизходицата

Ограничаване на защитния механизъм до пет години може да бъде част от решението

Говорителят на германското правителство заяви късно вчера, че Германия продължава да се застъпва за организирано излизане на Великобритания от ЕС и че очаква британското правителство скоро да постигне споразумение по предложения, подкрепени от мнозинството в парламента.

Германският канцлер Ангела Меркел каза в събота, че ще направи всичко възможно, за да гарантира, че Великобритания ще излезе от ЕС със споразумение.