Германският канцлер Ангела Меркел прие предложението на баварския си коалиционен партньор Християнсоциалния съюз (ХСС) да се отложи до юли забраната за влизане на мигранти, които преди това са били регистрирани в други страни от Европейския съюз, съобщава ДПА.

Компромисът, ако бъде потвърден, ще спомогне за деескалацията на скандала, който заплаши да взриви 70-годишния съюз между консервативните партии ХСС и Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел, което потенциално би дестабилизирало коалиционното правителство.

Коалиционен партньор на Меркел обмисля раздяла заради мигрантите

Коалиционен партньор на Меркел обмисля раздяла заради мигрантите

Баварските ѝ съюзници от ХСС

На среща на ръководството на ХСС в Мюнхен, баварската партия взе решение да настоява за политика за отблъскване на мигрантите, на които преди това им е било забранено да влизат в Германия, да бъде приложена незабавно, но да бъде отложена до срещата на върха на ЕС в края на юни.

Меркел се опитва да постигне споразумение на срещата на върха на ЕС в края на юни, което ще направи ненужна забраната за влизането на пререгистрираните мигранти.

По-рано през деня лидерът на ХСС и вътрешен министър Хорст Зеехофер обяви, че е склонен на компромис, като настоя до 1 юли въпросът да бъде разрешен. Той ще нареди на граничната полиция да започне да връща мигрантите, ако Меркел не изпълни обещанието си да намери решение за справяне с нелегалната миграция на равнище Европейски съюз.

Съюзник на Меркел оприличи премиера на Бавария на Тръмп заради твърдостта към мигрантите

Съюзник на Меркел оприличи премиера на Бавария на Тръмп заради твърдостта към мигрантите

Задълбочава се конфликтът в рамките на германското правителство

По-късно Меркел заяви на пресконференция, че необоснованото връщане на хора от границите на Германия може да отприщи ефект на доминото, но все пак тя изтъкна, че се е съгласила с искането на ХСС за забрана за приемането на хора, които преди това са били изгонени от страната. 

Тя също така отбеляза, че Германия може да предложи на други страни членки на ЕС финансова помощ, ако те се съгласят да приемат обратно мигрантите, подали молби за убежище на тяхна територия.

Канцлерът уточни, че двустранните споразумения, които цели да сключи с Италия, Австрия и други държави за мигрантите, ще бъдат подобни на договореното от ЕС с Турция през 2016 г.