Германски служител заяви в сряда, че Германия работи усилено за гарантиране на дългосрочните доставки на критични и стратегически суровини, докато преценява възможните ефекти от китайския контрол върху износа на метали, които са необходими за полупроводници.

През понеделник Китай обяви, че ще упражнява контрол върху износа на някои метали, които са широко използвани в сектора. Това е последният ход в нарастващия конфликт между Китай и Съединените щати.

Данни, предоставени от Федералния институт за геонауки и природни ресурси (BGR), показват, че през 2022 г. Китай достави 27 тона галий на Германия, което представлява 55% от общия внос. От своя страна, Германия получила 3 тона галий от Китай, което е 75% от общия им внос на този материал.

Представител на германската индустрия заяви, че решението на Китай може да е реакция на търговските ограничения на САЩ, но ще има отражение и върху Европа.

Холгер Кунце, ръководител на офиса на индустриалната група VDMA в Брюксел, подчерта необходимостта от откриване на нови пазари и източници на суровини. Той предупреди срещу споразумения за свободна търговия, които включват нетърговски въпроси като околната среда, климата и правата на човека.

Държавният секретар в министерството на икономиката на Германия, Франциска Брантнер, заяви, че все още не е ясно дали мерките на Китай ще оказват въздействие върху доставките на суровини. Тя посочи, че тези мерки представляват контрол върху износа, а не ограничения.

Германия не разполага със собствено производство на галий и германий. Производството на галий в германската компания AOS aluminiumoxid беше прекратено през 2016 г. Говорител на BGR съобщи, че германски завод, който беше управляван от китайската компания Vital Pure Metal Solution, преди това е произвеждал и двете суровини.

Двете компании не отговориха незабавно на заявките за коментар от страна на Ройтерс.

ЕС се усъмни в мотивите на Китай да ограничи износа на редки метали

ЕС се усъмни в мотивите на Китай да ограничи износа на редки метали

Решението не било свързано с "необходимостта да се защити световния мир"