Германските лидери се обявиха против избягване ролята на националните парламенти в страните от еврозоната, след като италианския премиер Марио Монти призова правителствените ръководители да защитят правомощията за вземане на бързи решения.

Външният министър на Германия Гидо Вестервеле заяви, че законодателите играят решава роля и тя не трябва да бъдат подкопавани в трудни времена.

Парламентарните проверки на европейската политика са отвъд всеки дебат", каза той в съобщение във връзка с изказването на Монти, съобщава „Франс прес".

Нуждаем се от укрепване, а не от отслабване на демократичната легитимност в Европа", допълни той.

Парламентарният лидер на консервативния блок на канцлера Ангела Меркел Волкер Каудер изтъкна, че всички европейски реформи за повече власт на Брюксел трябва да уважават ролята на националните законодателни органи.

По думите му парламентаризмът не трябва да се премахва чрез укрепването на изпълнителни институции в Европа.

В интервю, което предизвика яростен отзвук сред германски депутати, Монти призова държавните лидери да оставят място за маневриране във връзка с техните парламенти.

Ако правителствата се оставят да бъдат обвързани от решенията на своите парламенти, без поддържане собствения си кръгозор при провеждането на преговори, то е голяма вероятността Европа да се разпадне, отколкото да се види по-тясна интеграция", предупреди Монти.

В съобщението си Вестервеле заявява, че дебатът за кризата в еврозоната е „опасен" за европейското единство.