Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан обяви, че хората, които са ваксинирани срещу COVID-19, няма да трябва да влизат отново в пълно затваряне и ще се радват на повече свободи, отколкото неваксинираните хора в случай на ново разразяване на коронавирусната епидемия, информира "Франс прес".

"Докато няма мутации, които да повлияят на защитата от ваксини ... тогава пълната ваксинация означава, че ограничения от вида, които видяхме миналата зима, няма да бъдат необходими, нужни или правно уместни", увери Шпан пред репортери в Берлин.

Германия обмисля по-леки мерки за ваксинирани срещу COVID-19

Германия обмисля по-леки мерки за ваксинирани срещу COVID-19

На 7,2% от германците вече са поставени и двете дози от ваксината

Понастоящем Германия има много нисък брой заразени и разхлаби по-голямата част от ограниченията, наложени заради вируса, но нарастват опасенията относно разпространението на по-заразния вариант "Делта" и вероятността случаите да се увеличат отново заради летните пътувания.

Шпан повтори молбите към германците да запретнат ръкави, за да бъде предотвратена четвърта вълна на пандемията тази есен.

"Колкото повече хора се ваксинират това лято, толкова по-добра ще бъде есента", подчерта Шпан.

Началникът на кабинета на канцлера Ангела Меркел Хелге Браун заяви по-рано днес, че учените са съгласни, че напълно ваксинираните хора "всъщност не са изложени на риск и не представляват опасност за другите".

В Германия предупредиха, че за 2022 г. ще е нужна нова коронавирус ваксина

В Германия предупредиха, че за 2022 г. ще е нужна нова коронавирус ваксина

Вирусът "няма да ни напусне", възможно е обновяване на защитата

Следователно на ваксинираните трябва да им бъде позволено да правят неща като да пазаруват или да посещават концерти, отбеляза Браун пред телевизия MDR.

"За тази голяма част от населението много сектори, които бяха напълно затворени в миналото, няма да трябва да се затварят отново", изтъкна той.

За разлика от началото на ваксинационната кампания в Германия, сега има достатъчно дози за всеки, който иска такава, отбеляза здравният министър Шпан.

Повече от 55,1% от възрастните германци или 45,8 млн. души имат поне една доза ваксина срещу COVID-19. Над 37 процента са напълно ваксинирани според данните на правителството.

Германия наскоро разреши и ваксината на BioNTech/Pfizer за деца на възраст 12-15 години, въпреки че държавната комисия по ваксините официално я препоръча само за юноши със съпътстващи заболявания. Досега около 400 000 души над 12 години са получили първата от двудозовата ваксина, уточни Шпан.

Германия е регистрирала 649 новозаразени  с коронавируса през последните 24 часа и 69 починали според здравния институт "Роберт Кох", с което общият брой на заразените от началото на епидемията в страната вече са малко над 3,7 млн. души, от които са починали около 91 000 души.