Позицията на Германия на международната сцена я задължава да се превърне във водеща военна сила в Европа, заяви германският министър на отбраната Кристине Ламбрехт.

"Това е свързано с размера ни, геополитическото ни положение, икономическата ни сила, накратко, с важността ни. Това ни превръща във водеща сила, независимо дали го искаме или не, и то във военната сфера", цитира Financial Times думите й от реч пред Германското дружество за външна политика.

Германия: Западът да не подценява Русия - може да отвори втори фронт

Германия: Западът да не подценява Русия - може да отвори втори фронт

Потенциална гореща точка е Калининград

По-специално министърът заяви, че Германия трябва да отделя 2% от БВП за отбрана, но не през следващите няколко години, а в дългосрочен план, в съответствие със стандартите на НАТО. Тя обяви плановете си за създаване на три боеспособни армейски дивизии до началото на 2030 г. и за разхлабване на строгите разпоредби за германския износ на отбранителни продукти, за да може Германия да участва по-активно в европейските проекти в областта на отбраната.

Ламбрехт уточни, че САЩ ще останат основната сила за отбраната на Европа, но нарастващото напрежение между САЩ и Китай, пренасочването на вниманието на Вашингтон към Индо-Тихоокеанския регион и ситуацията около Украйна изискват от европейските държави да бъдат подготвени да се защитават от заплахи.

Министърът отбеляза, че ролята на Германия във Втората световна война е довела до скептицизъм сред обществото по отношение на военните сили. "Тя каза, че германците са свикнали да възприемат Бундесвера като служба за спешна помощ при природни бедствия, която помага при пандемии, наводнения и горски пожари, участва в мисии в места като Афганистан и Мали", пише Financial Times. "Но тези времена отминаха", смята Ламбрехт.

Германският министър на отбраната засегна въпроса за отказа на Берлин да достави танкове на Украйна. Министърът твърди, че досега нито една държава не е изпратила в Киев бойни машини на пехотата или бойни танкове, произведени в западни страни.

В Германия по-ясно се очертава национализацията на активите на "Газпром"

В Германия по-ясно се очертава национализацията на активите на "Газпром"

Мерки за енергийната сигурност на Европа

През февруари германският канцлер Олаф Шолц заяви по време на реч в Бундестага, че правителството ще отпусне 100 млрд. евро за германската армия. Междувременно изявленията на Ламбрехт дойдоха по-малко от две седмици, след като германският кабинет обяви, че работи по нова стратегия за национална сигурност, която за първи път в най-новата история на Германия ще преразгледа подхода на Берлин към отбраната и външната политика.