Германия призова настоятелно правителството на Иран да зачита "законните" протести и да започне преговори с демонстрантите.

"Законно е и заслужава нашето уважение, когато хората смело изразяват своите икономически и политически оплаквания, както се случва в момента в Иран. Иранското правителство трябва да отговори на настоящите протести с готовност да се включи в диалог", настоя говорителят на германския канцлер Ангела Меркел.

Хаменей: Протестите в Иран са саботаж

Хаменей: Протестите в Иран са саботаж

Той подкрепи предложението за повишението на цените

По-рано днес Русия настоя, че ескалацията на последните протести в Иран можело да е предизвикана от "активна" чужда намеса.

Това става след протестите от последните дни в Иран заради решението на правителството да увеличи цените на бензина с най-малко 50 процента.

Няколко служители на реда са били убити при протестите, обяви говорителят на правителството.

Помпео: САЩ подкрепят иранците

Помпео: САЩ подкрепят иранците

На фона на антиправителствените протести

"За съжаление през последните дни се случиха безредици. Няколко служители на реда бяха нападнати и загинаха като мъченици", отбеляза говорителят по време на пресконференция.

Коментирайки решението за повишаване цените на бензина, властите изтъкнаха, че по-високите цени на горивото щели да освободят пари за подпомагане на семействата с ниски доходи. Върховният лидер на Ислямската република Али Хеменеи приветства плана на правителството за цените на бензина и обвини за размириците "враговете на Иран".

12 загинали при протестите срещу цените на горивата в Иран

12 загинали при протестите срещу цените на горивата в Иран

Демонстрациите се провеждат в 25 провинции

Според иранските държавни медии най-малко двама души са били убити по време на протестите през уикенда.

Иран страда от строгите икономически санкции, които САЩ възобновиха през миналата година, след като американският президент Доналд Тръмп оттегли страната си от ядреното споразумение, подписано през 2015 г. между Иран и световните сили.

Шоково поскъпване на бензина в Иран доведе до протести и сблъсъци с полицията

Шоково поскъпване на бензина в Иран доведе до протести и сблъсъци с полицията

Само за ден цените на литър бензин скочиха с 50%