Разногласната коалиция на Германия остави настрана седмици на спорове във вторник, като се съгласи на пакет от 7 милиарда евро корпоративни данъчни облекчения, предназначени да дадат на застоялата икономика това, което канцлерът Олаф Шолц нарече "голям тласък".

По-ранен опит за приемане на пакета, наречен "Закон за възможностите за растеж", беше осуетен от министъра на семейството на Зелените Лиза Паус, която поиска 12 милиарда евро за ново обезщетение за издръжка на деца.

Пакетът е договорен за четири години.

Според проекта на закона, видян от Ройтерс, през първата година той ще доведе до недостиг на данъчни приходи от 2,6 милиарда евро за федералното правителство, 2,5 милиарда евро за щатите и 1,9 милиарда евро за общините.

Пакетът от стимули, скромен в контекста на икономика от 4 трилиона долара, идва на фона на нарастващо обществено недоволство от представянето на коалицията, като 61% от анкетираните в анкета на Forsa казват, че са толкова раздразнени от коалиционните кавги, че вече не обръщат внимание.

Първоначалният неуспех при приемането на пакета за растеж, подкрепян от либералния финансов министър Кристиан Линднер, се възприема като знак, че коалицията от две социално ориентирани леви партии и една икономически либерална партия е твърде тромава за управление.

Пакета за растеж бе приет, когато двете страни се споразумяха да намалят планираната основна застраховка за деца до малко над 2 милиарда евро.

Законът дава стимули на компаниите да правят благоприятни за климата инвестиции, предоставя данъчни стимули за научни изследвания и позволява на компаниите да компенсират повече загуби срещу печалби от други финансови години.

Германската икономика стагнира през второто тримесечие, без признаци на възстановяване от зимната рецесия и затвърждавайки позицията си на една от най-слабите големи икономики в света.

Проучване: Мнозинството германци са недоволни от управлението на Шолц

Проучване: Мнозинството германци са недоволни от управлението на Шолц

Въпреки констатациите на проучването, Шолц остава вторият най-популярен политик в Германия