Германия е голяма цел за шпионаж и кибератаки от страна на чужди правителства като Турция, Русия и Китай. Това се посочва в правителствен доклад, предупреждаващ за "цъкащи бомби", които биха могли да саботират критична инфраструктура, съобщава "Ройтерс".

Индустриалният шпионаж коства на германската индустрия милиарди евро годишно, като малките и средните предприятия често са най-големите губещи, изтъква германското контраразузнаване (BfV) в годишния си доклад, който е в размер на 339 страници.

Докладът очертава редица заплахи за сигурността, включително ислямският екстремизъм и нарасналото насилие от страна на крайнодесни елементи, но подчертава нарастващата честота на кибершпионажа.

Отбелязва се "забележимото нарастване" на шпионажа от страна на турската разузнавателна служба MIT в Германия през 2016 г. след неуспешния опит за преврат на 15 юли в Турция, а също така се подчертава, че Русия се опитва да повлияе на германските парламентарни избори, които ще се проведат на 24 септември.

"Последиците за нашата страна варират от отслабени преговорни позиции до високи материални разходи и икономически щети, като всичко това в крайна сметка нарушава националния суверенитет", се изтъква в доклада.

Основните мишени на кибератаките са били германското външно министерство и неговите задгранични представителства, министерствата на финансите и на икономиката, кабинета на канцлера и германската армия.

Подчертава се, че Русия, Китай и Иран са основните страни, шпиониращи срещу Германия, макар и по различни причини.

Русия е имала голям интерес от премахването на икономическите санкции, наложени от Европейския съюз заради действията на Москва в Украйна, а руската хакерска група APT 28, също така известна и като Fancy Bear, за която се смята, че е контролирана от руската държава, е продължила да атакува германски политически цели, се уточнява в доклада на германското контраразузнаване.

Русия също така е използвала т. нар. интернет тролове, за да повлияе на общественото мнение и да прокара проруски възгледи, се подчертава в доклада и се предупреждава за рязко увеличение на пропагандните и дезинформационни кампании, използващи социални и подкрепяни от Русия медии.

"Предполага се, че руски държавни служби се опитват да повлияят на партиите, политиците и общественото мнение, особено с оглед на парламентарните избори през 2017 г", уточняват от германското контраразузнаване.

Иран от своя страна се бил съсредоточил основно върху израелски и проеврейски мишени и политически противници на ислямските ръководители в Техеран.