Протежето на германския канцлер Ангела Меркел призова британците да останат в Европейския съюз, изтъквайки, че нейните сънародници не са забравили как Великобритания приветства завръщането на Германия като суверенна държава след Втората световна война, съобщава "Ройтерс".

Новият председател на Християндемократическия съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер, която наследи Меркел като лидер на партията, се присъедини към германски политици, индустриалци и хора на изкуството в последен апел към британците, след като до датата на Брекзит остават 70 дни (29 март), съобщава "Ройтерс".

"Без вашата велика страна, този континент не би бил такъв, какъвто е днес", изтъкват те в писмото, което е било публикувано в британския в. "Таймс".

"След ужасите на Втората световна война, Великобритания не се отказа от нас. Тя приветства обратно Германия като суверенна страна и европейска сила", се посочва в писмото.

Освен войната и мира, те са очертали някои от по-важните качества, за които те изтъкват, че ще им липсват, ако Великобритания излезе от Общността, към която тя се присъедини през 1973 година.

"Ще ни липсва легендарният британски черен хумор и ходенето в кръчмата след работа за изпиването на една бира. Ще ни липсват чая с мляко и шофирането в лявата страна на пътя. И ще ни липсва да виждаме мима на Коледа", се допълва в писмото.

"Но повече от всичко останало ще ни липсват британците - нашите приятели през Ламанша", завършва апелът.