Германия планира да извади Франция от списъка си с рискови зони за коронавирус поради рязък спад в броя на случаите там, съобщиха двама правителствени източници в петък. Словения и Хърватия, популярни дестинации за лятна почивка, също вече няма да бъдат класифицирани като рискови зони, добавят източниците, предаде "Ройтерс".

В същото време, Германският институт за обществено здраве в петък обяви Великобритания и Северна Ирландия за регион с вирусни щамове, като изисква всеки, който влиза в страната от Обединеното кралство, да се постави на карантина за две седмици при пристигането си.

От 7 юни в Германия всички над 16 г. ще се ваксинират свободно срещу COVID-19

От 7 юни в Германия всички над 16 г. ще се ваксинират свободно срещу COVID-19

Отпада редът по групи…

Карантина се прилага и за хора с пълна ваксинационна защита и онези, които са се възстановили от COVID-19.

Здравният министър Йенс Шпан заяви по-рано този месец, че третата вълна коронавирусни инфекции в Германия "изглежда е към края си", но държавните служители все още внимават.

От 7 юни в страната се отменя редът за ваксинация по групи от населението. Това означава, че хората ще могат свободно да се имунизират във ваксинационните центрове и при практикуващите лекари.

Не всички желаещи ще могат да получат ваксина срещу COVID-19 през юни, тъй като количествата са ограничени.

По-рано беше установена поредност при ваксинирането на различни групи от населението във връзка с тяхната приоритетност. Първи бяха ваксинирани рисковите групи - възрастните и тези, чиито професии са свързани с повишен риск от заразяване: лекари, полицаи, педагози и др.