Германия вдига икономическите санкции, които наложи в Анкара през юли 2017 г. в отговор на задържането на германски защитник на правата на човека и на петима други активисти, включително на ръководителя на "Амнести интернешънъл" в Турция, съобщава "Спутник".

Германското министерство на икономиката коментира, че тези санкции няма да бъдат въвеждани през следващата финансова година. Ограниченията за износ в Турция на стойност 1,5 милиарда евро няма да бъдат подновени тази година, съобщава "Франкфуртер Алгемейн", цитирайки източници от министерството.

Берлин също облекчава ограниченията за пътуване, като министерството на външните работи премахва предупреждение на уебсайта си към гражданите, че са заплашени от сериозен риск от арест, когато посещават Турция.

Тези решения са само няколко дни, след като Анкара отмени извънредното положение, което наложи след неуспешния преврат от 15 юли 2016 г.

Турция отменя извънредното положение след двегодишна чистка

Турция отменя извънредното положение след двегодишна чистка

Президентът Реджеп Ердоган обяви извънредното положение на 20 юли 2016 г.

И Холандия съобщи, че формално нормализира отношенията с Турция след дипломатически спор по време на референдума от 2017 г.

Отношенията между Турция и ЕС бяха напрегнати след неуспешния преврат срещу турския президент Ердоган през 2016 г. и последвалата операция срещу Гюлен, която доведе до ареста на около 50 000 души и уволнението на още 100 000 души.