Отменят извънредното положение в Турция, въведено след неуспешния опит за преврат през юли 2016 г., но опозицията се опасява, че ще бъде заменено от още по-репресиращи законодателни мерки, информира АФП.

Президентът Реджеп Ердоган обяви извънредното положение на 20 юли 2016 г. - пет дни след бомбардировки в Анкара и кръвопролития в Истанбул при неуспешния опит за преврат, при който загинаха 249 души.

Турция отменя извънредното положение на 18 юли

Турция отменя извънредното положение на 18 юли

То беше въведено след пуча на 15 юли 2016

Мярката, която нормално е със срок три месеца, но беше удължавана седем пъти, позволи на турските власти да задържат 80 000 души и да уволнят около 160 000 държавни чиновници.

Най-голямата чистка в съвременната история на Турция не беше насочена само към поддръжници на Фетхуллах Гюлен, който е обвиняван за опита за пуч, но и срещу кюрдски активисти и леви.

По време на предизборната кампания през юни Ердоган обеща да отмени извънредното положение.

Правителството не е поискало удължаването му и то ще престане да е в сила от 01,00 часа в четвъртък (22,00 часа по Гринуич днес).

Но опозицията недоволства от внесения от правителството нов законопроект, с който властите очевидно се опитват да формализират някои от най-тежките аспекти от режима на извънредно положение.

Законопроектът, наречен "антитерористично" законодателство от проправителствени медии, ще бъде обсъден в парламентарна комисия в четвъртък и в пленарна зала в понеделник.

Основната опозиционна Републиканска народна партия предупреждава, че новите мерки граничат с извънредно положение.

В законопроекта се предвижда правителството да запази за период от три години властта си да уволнява държавни служители, които смята, че са свързани с "терористични" групи.

Протестите и събиранията на обществени места ще бъдат забранени след залез слънце, въпреки че те могат да бъдат позволени до полунощ, ако не се нарушава общественият ред.

Местните власти ще могат да забраняват на лица да влизат или да напускат определен район за 15 дни на база сигурност. И заподозрян може да бъде задържан без обвинения за 48 часа или четири дни в случай на няколко нарушения. Този период може да бъде удължен до два пъти, ако има затруднение при събирането на доказателства.

Властите също показаха, че използват специалната си власт при извънредното положение до последните дни. Указ от 8 юли уволни 18 632 души, от тях 8 998 са полицаи, които са обвинени за връзки с терористични организации или групи, "действащи срещу националната сигурност".

Преди няколко седмици Ердоган беше преизбран и Турция премина от парламентарна към президентска система.