Германия определя три северноафрикански страни и Грузия като "сигурни страни", ускорява процеса за предоставяне на убежище и улеснява връщането на мигрантите с отказ обратно, съобщава ДПА.

Кабинетът е одобрил проектозакон, в който са изброени Мароко, Тунис, Алжир и бившата съветска република Грузия като сигурни. Проектът трябва да бъде гласуван от долната камара на парламента, Бундестага.

Предишният опит да се изброят трите северноафрикански държави не минава в горната камара на германския парламент през последния законодателен период. Опозиционните "Зелени" и най-левите "Ди Линк" отхвърлят плана и коментират, че страните не са безопасни за определени групи.

Групата за застъпничество за търсещите убежище "Про Асил" счита, че новият проектозакон ще включва разпоредба, която позволява на тези, които са започнали работа, професионално обучение или чиракуване до крайна дата, могат да останат в Германия.

Обичайно търсещите убежище или онези, на които е предоставено разрешение да останат от "сигурни страни на произход", нямат право да работят в Германия. "Про Асил" отхвърля проектозакона на правителството, заявявайки, че в случай на "ускорена процедура" положението на лицата, търсещи убежище, не е адекватно призната.

Твърдата линия на Зеехофер застрашава крехкия мир за мигрантите на Меркел

Твърдата линия на Зеехофер застрашава крехкия мир за мигрантите на Меркел

А уж се разбраха...

Робърт Хабек, лидер на "Зелените" коментира, че трите северноафрикански държави, част от региона на Магреб, не са безопасни за много хора. "И все още е така, журналистите, малцинствата и хомосексуалистите не са в безопасност, преследвани и арестувани са в държавите от Магреб. Има информация за изтезания и несправедливи съдебни производства, затова не виждам как тези държави са безопасни", обяснява той.

Според него, определянето на страните като "сигурни страни на произход" не решава никакви проблеми. "Ако става въпрос за изпращане на хора от Магреб обратно по-бързо, трябва да има действащо споразумение за репатриране. Ако става дума за справяне с престъпността в Германия, то тогава има нужда от добре оборудвана полиция", допълва той.

В допълнение към всички страни от ЕС, като други "сигурни страни на произход", германските власти определят: Гана, Сенегал, Босна и Херцеговина, Македония, Сърбия, Черна гора, Албания и Косово.

Клатещите стола на Меркел съюзници доволни от сделката на ЕС за мигрантите

Клатещите стола на Меркел съюзници доволни от сделката на ЕС за мигрантите

"Това е положителен сигнал"