Германия ще трябва да извърви свой собствен път по въпросите на имиграцията, ако не може да накара други страни от Европейския съюз да се подпишат под споразумения за връщане на мигранти. Това предупреди германският вътрешен министър Хорст Зеехофер, като това би могло да разруши крехкото примирие в правителството на канцлера Ангела Меркел, отбелязва "Ройтерс".

Правителството на Меркел беше на ръба да се разпадне през по-голяма част от миналата седмица, след като баварският Християнсоциален съюз (ХСС) на Зеехофер настоя за едностранно затягане на граничния контрол от страна на Германия, което канцлерката беше готова да допусне само в рамките на общоевропейско споразумение.

Голямата коалиция в Германия постигна съгласие за бежанците

Голямата коалиция в Германия постигна съгласие за бежанците

По-строга политика по миграцията…

Ала в интервю за сп. "Шпигел", откъси от което бяха публикувани днес, Зеехофер изтъква, че ако Германия не успее да подпише обещаните споразумения с други страни от Европейския съюз, той ще действа едностранно.

"Няма да е добра стратегия да се предполага, че няма да има двустранни споразумения", посочва той и допълва: "Тогава ще трябва да се върнем към плана за връщане на хора на границата ... започвайки всичко отначало."

Меркел, чието решение да отвори границите на Германия за над 1 млн. мигранти и бежанци през 2015 г. стимулира възхода на антиимиграционните партии, отхвърля едностранните депортирания като противоречащи на духа на европейско сътрудничество.

Италия, Германия и Австрия преговарят за затваряне на южния мигрантски маршрут

Италия, Германия и Австрия преговарят за затваряне на южния мигрантски маршрут

Плановете на Германия за границата няма да навредят на Австрия

Повторното връщане към твърдата линия на Зеехофер дойде ден, след като Германската социалдемократическа партия (ГСДП), третата партия в крехката коалиция на Меркел, най-накрая даде съгласието си за споразумението за мигрантите след опустошителна битка.

"След последните дни на хаос (в консервативния лагер), вътрешният министър има много работа за вършене", коментира Бурхард Лишка, говорител на ГСДП по вътрешната политика.

Зеехофер, чийто ХСС от десетилетия е в коалиция с Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел, беше в сряда във Виена, за да обсъди споразумения за връщане на мигранти с австрийския канцлер Себастиан Курц.

Силовият министър на Германия прехвърли топката в полето на Меркел за миграцията

Силовият министър на Германия прехвърли топката в полето на Меркел за миграцията

Ангела Меркел е отговорна за изясняването на подробностите

Германски медии посочват, че той се надява да постигне споразумение до края на юли за връщане на мигранти в Италия, които първо там са били регистрирани на територията на ЕС.

Зеехофер, който се опитва да засили партията си преди местните избори през октомври, в които тя е изправена пред голямо предизвикателство от антиимиграционната партия "Алтернатива за Германия", заложи политическото си бъдеще на осигуряването на по-строг контрол на германските граници.