Християндемократическият съюз, Християнсоциалният съюз и Социалдемократическата партия постигнаха съгласие за въвеждане на по-строга миграционна политика, предаде Дойче веле. Трите партии влизат в т.нар. голяма правителствена коалиция, управляваща Германия.

Основна тема на дискусиите са били бежанците, получили първоначална регистрация в други страни от ЕС.

Взето е решение да се ускори разглеждането на техните казуси. До приключването на съответната процедура те ще бъдат настаняване на определени за целта места, а няма да се разпределят по различни общини.

Ускорената процедура предвижда да се изясни коя европейска страна носи отговорност за мигрантите според Дъблинското споразумение, предвиждащо, че молбата са убежище се разглежда от страната, където е направена първоначалната регистрация.

"Правото на убежище не предвижда право на избор на европейска страна, в която имигрантът да получи убежище", се казва в документа.

При ускореното разглеждане на молбите не се предвижда изясняване на въпроса дали подателите им имат право на убежище.

Мигрантите, които вече са подали документи за убежище в други страни, след кратко пребиваване в специалните места за временно настаняване, разположени близо до границата, ще бъдат изпращани обратно в държавите, които са ги регистрирали, ако властите им са сключили с Германия споразумение за това. При липса на такова споразумение претендиращите за бежански статус ще бъдат спирани на границата.