Германският парламент поиска от конституционния съд да забрани държавното финансиране на крайно дясната Национална демократическа партия (NPD), най-старата неонацистка група в страната, във връзка с нарастващия национализъм в някои части на Германия, съобщава "Ройтерс".

Притеснени от спомените за унищожението на демокрацията през 30-те години на миналия век и възхода на нацистите, Германия е приема едни от най-строгите закони за политически екстремизъм в света, с правила, позволяващи забрана на антидемократични партии.

Членовете на горната камара, която представлява 16-те федерални щата в Германия, гласуват единодушно в полза на молба до конституционния съд за спиране на финансирането.

"Нашата демокрация е основана на дебати, но тя трябва да бъде защитавана", коментира пред камарата Анегрет Крамп-Каренбауер, премиер на Саарланд. Днешното гласуване е четири месеца след националните избори, в които Алтернативата за Германия (AfD) става първата крайно дясна партия, която влиза в парламента от десетилетия.

Партиите, които печелят избори в Германия, са допустими за щедро държавно финансиране, предназначено за партийните организации и "мозъчни тръстове" за повишаване на качеството на политиката и обществения дебат.

Единственият член на NPD в Европейския парламент в Парламента позволява на партията държавно финансиране в размер на около милион евро през 2016 г. Партията, която определя имиграцията като опасност за "оцеляването на германския народ", вече не е в нито един регионален парламент.

Германските служби за сигурност многократно са опитвали да забранят партията като противоконституционна, но тези усилия винаги са осуетявани от съдилищата.