Германия планира да затегне законите си за притежание на оръжия след разкрития заговор на крайнодясна група за насилствено сваляне на правителството и назначаване на човек с кралска кръв като национален лидер, каза вътрешният министър на страната Нанси Фейзър в интервю, публикувано в неделя.

Миналата седмица германската полиция арестува 25 души, заподозрени в участие в заговора, който шокира мнозина в една от най-стабилните европейски демокрации. Много от заподозрените са били членове на крайнодясното движение "Reichsbuerger" (Граждани на Райха), което отрича съществуването на съвременната германска държава, според прокурорите.

Самият принц Хайнрих XIII Ройс е потомък на кралския род Ройс в източната провинция Тюрингия. Той е на 71 години и работи като предприемач на недвижими имоти и беше арестуван във финансовата столица на Германия Франкфурт в сряда.

Фейзер в интервю за вестник "Билд ам Зонтаг" предупреди, че Reichsbuerger представлява нарастваща заплаха за Германия, като се има предвид, че през изминалата година привържениците му са се увеличили до 23 000 души.

"Това не са безобидни луди хора, а заподозрени терористи, които сега се намират в предварителния арест", каза Фейзер, цитирана от Ройтерс.

Прокурорите казаха, че сред заподозрените има хора с оръжия и знания как да ги използват. Те са се опитали да вербуват настоящи и бивши членове на армията и са натрупали оръжие.

"Нуждаем се от съдействието на всички власти да окажат максимален натиск", за вземем оръжията им, каза Фейзър, което е причината правителството "скоро да затегне допълнително законите за оръжията".

Преди арестите властите вече бяха конфискували оръжия от повече от 1000 членове на Reichsbuerger. Смята се обаче, че поне още 500 все още притежават разрешителни за оръжие в страната, където частното притежание на огнестрелни оръжия е рядкост.

Министърът на вътрешните работи на германската провинция Тюрингия Георг Майер обвини Алтернатива за Германия (АзГ), която е парламентарно представена, че се е превърнала в убежище за десни екстремисти и разпространява "фантазии за сваляне на държавата".

В изявление в сряда АзГ осъди усилията на крайнодясната група и изрази увереност в способността на властите да внесат яснота в ситуацията бързо и напълно.

Германската полиция готви още арести след разкриването на заговора за преврат

Германската полиция готви още арести след разкриването на заговора за преврат

Алтернатива за Германия се разграничава от заговорниците