Германия арестува двама заподозрени членове на "Ислямска държава" (ИД) за предполагаемо планиране на атака срещу шведския парламент като отмъщение за изгарянето на Корана в скандинавската страна, съобщи федералната прокуратура, цитирана от Ройтерс.

Двама афганистански граждани, идентифицирани като Ибрахим М. Г. и Рамин Н., бяха задържани в източния германски град Гера по подозрение, че са планирали нападението, се казва в изявление на прокуратурата.

Швеция беше разтърсена от поредица от изгаряния на Корана миналата година. Палежите, които са защитени от широкообхватните закони за свобода на словото в Швеция, предизвикаха възмущение сред голяма част от мюсюлманската общност и доведоха до ожесточени сблъсъци, включително щурма на шведското посолство в Багдад.

Според германските прокурори двамата заподозрени са планирали да убият полицаи и други хора с огнестрелно оръжие в района на парламента в Стокхолм.

Ибрахим М. Г. и Рамин Н. са проучвали района онлайн и многократно са се опитвали да получат оръжие, макар и неуспешно, казаха от прокуратурата.

Заподозрените са се присъединили към "Ислямска държава в провинция Хорасан" - афганистански клон на войнстващата ислямистка групировка, през 2023 г. и са събрали дарения от около 2000 евро за организацията. Средствата са предназначени за подпомагане на членове на ИД, намиращи се в затвори в Северна Сирия, се добавя в изявлението.

Заподозрените ще бъдат изправени във вторник и сряда пред германски съд, който ще реши дали да ги остави в следствения арест.

Шведската служба за сигурност заяви, че не може да коментира германския случай, като добави, че е в постоянен контакт със своите колеги в Европа.

Турция задържа 33 души, свързани с "Ислямска Държава"

Турция задържа 33 души, свързани с "Ислямска Държава"

Заподозрените са подготвяли атентати преди местните избори в страната