Германският евродепутат Силвана Кох-Мерин заяви, че бурките трябва да бъдат забранени не само в Белгия, съобщава europe.bg

Заместник-председателят на Европейския парламент от германската партия на свободните демократи настоя за забрана на бурките в цяла Европа.

Пълното покриване било натрапчиво обявяване за стойности, които не се споделят в Европа.

След вота в белгийския парламент за забраната на бурките, заместник-председателят на Европейския парламент Силвана Кох-Мерин изиска същата забрана в Германия и цяла Европа.

"Бурката във всичките й форми е масивна атака срещу правата на жената", написа политикът от либералите за „Билд ам зонтаг".

"Който покрива жените, им отнема лицето и с това личността", заяви Кох-Мерин. Според нея бурката е „мобилен затвор".

„Никой не трябва да бъде ограничаван в своята лична свобода и в изповядването на религията си. Свободата обаче не трябва да отива до там, че да се отнемат лицата на хората в обществото. Поне не в Европа", обясни Кох-Мерин.

Същевременно тя призна, че забулените жени на улицата предизвикват в нея недоумение. „Признавам си открито - когато на улицата ме срещнат забулени хора, съм объркана. Не мога да преценя кой се приближава към мен и с какво намерение. Не се страхувам, но имам несигурност".