Германия има нужда от "закон за исляма" за регулиране на мюсюлманските религиозни общности и да се гарантира, че това, което се проповядва в джамиите в страната, е "открито". Това обяви водещият германски консервативен политик Йенс Спан, съобщава "Дойче веле".

Спан, който е член на изпълнителната комисия на Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел, коментира, че властите трябвало да знаят какво се случва в джамиите и изтъкна, че мюсюлманските проповеди на немски език ще помогнат за намаляване на предразсъдъците.

Той призова за тестове по немски език за имами, посочвайки, че мнозина проповедници, които изнасят проповеди в германски джамии, са чужденци, не могат да говорят немски и са платени от други страни.

"Подобни внесени имами водят до социална дезинтеграция", посочи той, отбелязвайки, че католическите проповеди биха могли да бъдат разбрани от всеки, но не и тези на турски или арабски.

Спан също така е поискал джамиите да бъдат регистрирани, изтъквайки, че властите не знаели колко джамии има в Германия, къде са те и кой ги финансира.

Голям проблем, според Спан, е липсата на централно представителство на мюсюлманите, живеещи в Германия. Той заяви, че политическите ислямски асоциации, с които германското правителство преди е работило, представлявали много консервативна форма на исляма.

"Те говорят само за едно мюсюлманско малцинство. Те са грешните партньори", изтъкна Спан, който е католик.

Също така Йенс Спан, който е и заместник-министър на финансите, призова обучението на имами, учители по религия и съветници да бъде заплащано с пари на данъкоплатците.

"Това ще бъде тежък дебат, но аз бих предпочел ние да финансираме това, отколкото парите да идват от Турция или Саудитска Арабия", посочи той и отбеляза, че "църковният данък" за мюсюлмани също бил възможна мярка: "Ако мюсюлманските общности искат данъчен закон, ние трябва да говорим за това."

Германия вече събира пари от членове на християнските храмове под формата на т. нар. "църковен данък", приходите от който се прехвърлят на религиозните власти в Германия.

Консервативният политик също така е критикувал християнските църкви в Германия, обвинявайки ги, че са "безкритични" по отношение на исляма.