Конституционният съд на Германия в Карлсруе отклони искането на Бундесрата да забрани ултрадясната Националдемократическа партия на Германия (НДПГ), се казва в съобщение на съда, цитирано от РИА Новости.

Припомняме, Бундесрата се явява горна камара (палата) на германския парламент, който представя отделните провинции на федерално ниво.

"Нейната политическа програма не предполага уважение към достойнството на човека и е несъвместима с принципите на демокрацията. НДПГ също планомерно и достатъчно интензивно работи за постигането на своите цели, които противоречат на мирните демократични обществени порядки", се казва в документа.

Партия в Германия иска повече полиция

Партия в Германия иска повече полиция

Ние се нуждаем от нови 15 000 полицаи

"Единствено (към сегашния момент) липсват конкретни основания да предположим, че има предпоставки за успех на тези действия. По тази причина втората съдебна колегия на КС единодушно отклони иска на бундесрата с мотив, че няма достатъчно основания", се казва в решението на съда.

Още през декември 2013 година Бундесрата поиска да бъде забранена НДПГ, през март 2016 година започнаха съдебните изслушвания. В основанието за забрана бундесрата заяви идеологическо сходство на ултрадясната партия с хитлеристката НСДАП - Националсоциалистическа германска работническа партия.
По мнението на представителите на федералните провинции, НДПГ представлява сериозна заплаха за демократичното устройство на германското общество.

Това не е първият опит за забрана на дейността на НДПГ. През 2001 година правителството на канцлера Герхард Шрьодер вече опита да забрани партията, но КС прекрати делото.

Ислямизъмът е заплаха за Германия

Ислямизъмът е заплаха за Германия

Нападателят срещу базара Анис Амри е бил наблюдаван

Националдемократическата партия на Германия съществува от 1964 година, в нея членуват около 6 хил. души, а в последно време числеността на партията расте. Тя се намира под постоянно наблюдение на Федералното ведомство за защита на конституцията (контраразузнаването). Въпросът за забраната на партията нееднократно е повдиган на различни нива, но опитите да бъде закрита са все неуспешни.