Делегатите на конгреса на Социалдемократическата партия на Германия гласуваха за започване на предварителни преговори с блока ХДС/ХСС за сформиране на правителство, предаде Дойче веле. Решението беше взето след многочасови дебати.

Около 600 делегати гласуваха за започването на разговори за "голяма коалиция" или правителството на малцинството начело с канцлера Ангела Меркел. Третият вариант води към предсрочни избори.

Опитът на младежката организация на социалдемократите да осуети възможността за сформиране на "голяма коалиция" не срещна подкрепа.

Председателят на партията Мартин Шулц се обяви за преговори с ХДС/ХСС без да се изразява предпочитание към определен резултат.

Германските социалдемократи призовават за подкрепа на преговорите

Германските социалдемократи призовават за подкрепа на преговорите

Това, което има значение, е това, което можем да постигнем, коментира Мартин Шулц пред членовете на партията си

"Не трябва да управляваме на всяка цена. Но и не бива да се стремим на всяка цена да не управляваме." - заяви Шулц.

По думите му, СДПГ трябва да е фактор за укрепването на Европа, да се погрижи за работещите в ерата на цифровите технологии, да работи за революционни промени в образованието, ограничаване на климатичните промени и гарантиране на системите за социално осигуряване.

"Именно затова искаме да водим преговори без предварителни условия и да видим до какви решения ще стигнем. Важно е да настояваме за максимално осъществяване на социалдемократическата програма." - подчерта Шулц.

Първите преговори между ръководствата на политически сили ще се състоят през идната седмица.

Социалдемократите готови на преговори с Меркел за сформиране на правителство

Социалдемократите готови на преговори с Меркел за сформиране на правителство

Досега твърдо твърдяха, че остава в опозиция

За започване на коалиционни преговори по същество ще се произнесе извънредният конгрес на социалдемократите през януари.

Конгресът преизбра Шулц за председател на партията.