Германската социалдемократическа партия обяви, че е готова да преговаря с консерваторите от Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел и техните съюзници от Християнсоциалния съюз (ХСС) за сформирането на ново правителство в последен опит за разблокиране на задънената улица, в която изпадна германската политика след провелите се през септември парламентарни избори.

"Социалдемократическата партия е твърдо убедена, че трябва да се проведат преговори. Социалдемократическата партия не е затворена за преговори", изтъкна генералният секретар на партията Хубертус Хайл, цитиран от германските медии.

Мартин Шулц може да подаде оставка като лидер на социалдемократите
Обновена

Мартин Шулц може да подаде оставка като лидер на социалдемократите

Днес Шулц ще проведе среща с президента Франк-Валтер Щайнмайер

Решението идва след часове на дебати вътре в партията и в разрез с по-ранните твърдения на социалдемократите, че няма да влизат в никакви преговори за съставяне на управляваща коалиция.

Лидерът на Социалдемократическата партия Мартин Шулц проведе вчера разговори с президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, който е бивш външен министър на социалдемократите и който се твърди, че е убедил Шулц да започне преговори с Меркел.

Социалдемократите отхвърлят коалиция с Меркел, искат нови избори

Социалдемократите отхвърлят коалиция с Меркел, искат нови избори

"Не сме на разположение"

Все още обаче не е ясно дали втората по големина партия в Германия възнамерява да поднови "голямата коалиция" с консервативния блок на Меркел или ще се съгласи да подкрепя правителство на малцинството на ХДС и ХСС.

Щайнмайер също така призова всички партийни лидери в страната да възобновят преговорите за сформиране на правителство и да се избегнат нови избори на фона на най-голямата политическа криза в Германия от десетилетия насам.