Днес лидерът на Социалдемократическата партия на Германия Мартин Шулц може да подаде оставка, съобщава Forexlive.

Джереми Клиф, кореспондент на списание "Икономист" в Берлин, съобщава, че е чул в Социалдемократическата партия да се говори, че днес Мартин Шулц може да подаде оставка.

Свободните демократи се виждат като „полезен идиот” при участие в коалиция с Меркел

Свободните демократи се виждат като „полезен идиот” при участие в коалиция с Меркел

Това заяви лидерът на либералите Кристиан Линднер

Клиф се позовава на анонимни източници в партията, които са заявили, че Шулц може да бъде заменен от вицеканцлера и външен министър Зигмар Габриел или от кмета на Хамбург Олаф Шолц.

Стана ясно също, че Шулц е поискал среща на ръководството на партията в 16,00 часа по Гринуич.

В Германия нови надежди за коалиционни преговори

В Германия нови надежди за коалиционни преговори

Свободната демократическа партия на Германия не отхвърля възможността за нови преговори

Първоначално социалдемократите категорично заявяваха, че няма да участват в нова коалиция и ще останат в опозиция след най-слабото си представяне на изборите на 24 септември от повече от 50 г. Но след провала на преговорите между консерваторите, Зелената партия и Свободната демократическа партия, в Социалдемократическата партия заговориха за преговори с Меркел.

В Германия се разпространява информация, че социалдемократите могат да преразгледат решението си да не подкрепят Меркел. Една от спекулираните формули на управление е правителство на малцинството на консерваторите, което ще бъде подкрепяно от социалдемократите при прокарването на важно законодателство.

Засега Германия отлага предсрочния вот

Засега Германия отлага предсрочния вот

Това стана ясно от извънредната пресконференция на германския президент

Преди дни Меркел обяви, че предпочита предсрочни избори пред правителство на малцинството. 

Днес Шулц ще проведе среща с президента Франк-Валтер Щайнмайер във връзка с политическата криза. Държавният глава също ще се срещне с "Алтернатива за Германия" и Левицата.

Проучване на Форса от вторник показва, че ще настъпи малка промяна при нови избори. Консерваторите ще съберат 31 на сто, докато социалдемократите - 21%.

Християндемократите държат 246 места в 709-местния парламент. Зад тях са социалдемократите със 153; "Алтернатива за Германия" - 94 места, свободните демократи - 80 места, Зелената партия - 67 места и Левицата - 69 места.